Clubul Fermierilor Romani lanseaza un program pentru reconstruirea increderii in antreprenoriatul agricol

Clubul Fermierilor Romani a lansa programul „Tineri Lideri pentru Agricultura”, prin care urmareste pregatirea generatiei de tineri, in conditiile in care agricultura romaneasca se confrunta la nivelul resurselor umane cu o criza demografica, imbatranirea populatiei si migrarea fortei de munca active.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 21 Noiembrie 2019

„Plecarea tinerilor, lipsa de atractivitate si conditiile dificile pentru tineri in agricultura, toate problemele acestea ne-au determinat in noiembrie 2018 sa lansam un program pentru a sprijini tineri absolventi de facultate, copii de fermieri sa-si asume responsabilitatea, sa se intoarca in ferma, sa mearga la discutii la minister, la Parlament, la Bruxelles. Am ales patru teme pentru care sa-i pregatim, iar prima este reprezentarea. Ce inseamna? Sa reconstruim increderea in antreprenoriatul agricol, sa fie competenti si sa promoveze modele de success”, a declarat Florian Ciolacu, director executiv al Clubului Fermierilor Romani.

In cadrul acestui program, in sesiunea 2019-2020 sunt pregatiti 18 tineri din diferite judete ale tarii, iar pentru sesiunea urmatoare (2020-2021) s-au inscris deja 14 tineri.

In Romania, raportul dintre tineri si cei de alte varste este similar celui din vestul Europei, in conditiile in care persoanele sub 40 de ani reprezinta doar 13%, conform cererilor depuse la APIA. 

Un raport ONU din 2019 privind declinul demografic si criza generata de migratia fortei de munca anticipeaza ca Romania ar pierde in 2050 peste 30% din populatia tarii raportat la anul 1990.