Cati bani primeste Bulgaria de la UE pentru a lupta cu pesta porcina africana

Bulgaria va primi asistenta financiara in valoare de 2,9 milioane de euro de la Uniunea Europeana pentru a contracara efectele epidemiei de pesta porcina africana, s-a stabilit in urma intâlnirii ce a avut loc intre comisarul european pentru sanatate si siguranta alimentelor, Vytenis Andriukaitis, si ministrul bulgar al Agriculturii, Dessislava Taneva.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Joi, 08 August 2019

De asemenea, statul balcanic se asteapta la un ajutor de urgenta de 11 milioane de euro pentru a compensa focarele deja eliminate de pesta porcina africana din industria de crestere a porcilor.

Pe 5 august, ministrul bulgar al Agriculturii a emis un ordin privind interzicerea vanatorii in zonele afectate de epidemie. De asemenea, premierul Bulgariei, Boyko Borissov, a dat asigurari ca Guvernul ii va compensa pe proprietarii care in mod voluntar isi sacrifica porcii crescuti in gospodarii.

In ultimul an, pesta porcina africana s-a extins in Asia, iar in Europa au fost raportate cazuri in ultimii cinci ani. Aceasta epidemie poate fi periculoasa pentru industria carnii de porc din Europa. Deja Grecia a interzis importurile de carne de porc din Bulgaria si a extins verificarile la granita.

Comisia Europeana (CE) a avertizat ca noile zone cu risc ridicat privind pesta porcina africana sunt Bulgaria, Polonia si Lituania. Pana acum nu s-au inregistrat cazuri in Europa Occidentala.

Conform presei bulgare, sacrificarea porcilor de la trei crescatorii din districtul Ruse din Bulgaria va insemna pierderea a 20% din porcii crescut in scopuri industriale, iar pentru industria bulgara a carnii de porc pierderile sunt estimate la milioane de leva.

In total, aproximativ 130.000 de porci din crescatoriile din Bulgaria au fost sau urmeaza sa fie sacrificati. Pana acum, autoritatile de la Sofia au confirmat 26 de focare, inclusiv la cinci crescatorii.

Unii experti afirma ca Bulgaria ar putea sa-si piarda intregul sector de crestere a porcilor si sa fie nevoita sa sacrifice aproximativ 600.000 de porci din cauza pestei porcine africane.

Analistii sustin ca in mai putin de o luna pretul carnii de porc in Bulgaria a urcat cu pana la 30%, iar pana in toamna ar putea creste cu inca 15%.