7,5 mil lei, pentru sustinerea productiei de usturoi din 2020

Cultivatorii de usturoi vor putea primi in 2020 un sprijin financiar de 14.248,8 lei/hectar (maximum 3.000 euro/hectar) prin schema de ajutor de minimis privind sustinerea productiei de usturoi.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Joi, 13 Februarie 2020

Resursele financiare alocate in acest sens de la bugetul de stat depaşesc 7,5 milioane de lei, respectiv 1,58 milioane de euro, potrivit unui proiect de Hotarare publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Valoarea totala a ajutorului de minimis care se acorda unei intreprinderi/intreprinderi unice nu poate depasi suma de 20.000 euro, echivalent in lei, pe durata a trei exercitii financiare, adica exercitiul financiar in cauza si doua exercitii financiare precedente.

Astfel, cei care vor sa beneficieze de aceste ajutoare de minimis pentru cultura de usturoi trebuie sa detina o suprafata cultivata cu usturoi de minimum 3.000 de metri patrati, sa valorifice o cantitate de usturoi de minimum 3.000 de kilograme/hectar dovedita cu documente justificative, sa fie inregistrati in evidentele Registrului agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu usturoi la data depunerii cereriisi sa detina Registrul de evidenta a tratamentelor cu produse de protectie a plantelor, conform modelului prevazut in anexe, completat cu tratamentele aplicate culturiisi o copie a filelor din Registrul agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ teritoriala se afla terenul utilizat in anul de cerere, din care sa rezulte suprafetele cultivate cu usturoi.

MADR, prin directiile pentru agricultura judetene si a municipiului Bucuresti, efectueaza inspectii in teren, pe parcursul perioadei de vegetatie a culturilor de usturoisi verifica permanent modul de respectare a prevederilor prezentei hotarari de catre beneficiarii sumelor reprezentand sprijin financiar prevazut de schema de ajutor de minimis.

In anul de cerere 2020, valorificarea productiei de usturoi se face in perioada 1 iulie - 20 noiembrie, iar documentele justificative care sa ateste valorificarea productiei se depun la directiile pentru agricultura judetene, respectiv a municipiului Bucuresti pana la data de 27 noiembrie.

In ultimii ani, Romania a inregistrat un declin cu aproape 20% la productia de usturoi, de la circa 67.000 de tone in 2010, la numai 55.000 de tone in 2017, in timp ce importurile au crescut semnificativ pentru a asigura consumul intern.

Suprafata cultivata cu usturoi in anul 2017 a fost de 9.974 hectare, de pe care s-a obtinut o productie de 55.673 tone. Comparativ cu anul 2010, in anul 2017 productia de usturoi a scazut cu 11.500 tone, aratau anul trecut datele statistice ale MADR prezentate in momentul lansarii acestui program de sprijin.

Judetele cu cele mai mari suprafete cultivate cu usturoi sunt: Botosani, Dolj, Iasi, Mehedinti, Suceava, Teleormansi Timis. In urma analizei datelor comunicate de directiile pentru agricultura judetene a rezultat o suprafata medie a exploatatiei de 0,22 ha. Circa 62% din totalul exploatatiilor cultivate cu usturoi au dimensiuni cuprinse intre 0,004 ha si 1 ha.