#coronavirus. Intarzieri in livrarile de inputuri in agricultura. Specialistii ne spun cum arata situatia in momentul de fata

Fermierii sunt deja afectati de raspandirea coronavirusului prin faptul ca livrarile de seminte, produse pentru protectia plantelor si piese de schimb sufera intarzieri. Mai mult, daca criza va continua pe termen lung, unii dintre ei nu isi vor putea derula activitatile agricole in camp, iar culturile pot fi compromise.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Miercuri, 11 Martie 2020

In agricultura, coronavirusul a generat probleme in zona de livrare a semintelor si a produselor de protectia plantelor, unde s-a ajuns chiar la blocaje. „Corteva are trei statii in Italia, in regiunea Lombardia. De acolo, nu se mai livreaza decat in proportie de 10%. Insa, in realitate acolo exista o problema majora in ceea ce priveste livrare”, ne-a explicat Jean Ionescu, Country Leader Romania & Moldova pentru Corteva.

Chiar si asa, la acest moment, exista optiuni pentru a rezolva nevoile fermierilor. Mai mult, acesta ne-a spus ca impactul macroeconomic nu poate fi inca cuantificat, pentru ca utilizatorul final inca mai are solutii. „Cu alte cuvinte, daca un furnizor nu livreaza ce a promis, deocamdata mai exista o a doua optiune. Iar aceasta este o alta companie care detine o solutie pentru nevoia specifica a fermierului”.

 214

Mai mult, fabricile de produse pentru protectia plantelor au probleme si pentru ca sunt dependente de anumiti solventi care ar trebui sa soseasca din Asia sau Nordul Italiei. Cu toate acestea, specialistul de la Corteva este de parere ca toata aceasta situatie din agricultura, generata de raspandirea coronavirusului este temporara si intr-o perioada scurta de timp lucrurile vor reveni la normal.

Dependenta de piese de schimb din afara tarii, un impediment si pe viitor

De asemenea, directorul executiv de la Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania, Alina Cretu, ne-a confirmat ca exista aceasta problema in livrarea semintelor si a produselor de productie a plantelor, dar deocamdata exista stocuri in Romania. Doar in conditiile in care nu se prelungeste criza pe termen lung, nu se stie daca vor mai fi stocuri suficiente.

In ceea ce priveste intarzierea livrarilor de utilaje si piese de schimb, acolo situatia este mai delicata, deoarece fermierii nu isi vor putea desfasura activitatea in camp, la momentul oportun pentru plante, iar cultura poate fi compromisa.

 0 (1)_1

„Avem piese pentru utilaje agricole care sosesc din Italia si aflam ca fie sunt blocate la vama, fie nu au mai plecat. Chiar avem intarzieri si probabilitatea ca acestea sa nu mai ajunga in aceasta campanie agricola este destul de mare. Si atunci, o sa trebuiasca sa ne gandim, ca daca suntem atat de dependenti de anumite solutii care vin din afara, pe viitor ar putea fi un impediment mare. Nu vrem sa ne facem anumite scenarii, dar ce facem daca se inchid anumite orase, anumite zone de unde noi ne alimentam de exemplu, cu motorina si nu ne puteam desfasura activitatea in camp? Daca nu ai semanat in perioada cand trebuie, ai compromisa activitatea pe un an agricol intreg. Si nu este asa de usor sa recuperezi”.

Impactul coronavirusului asupra agriculturii din Romania este deja un fapt. Noi credem ca ar trebui incurajata mai mult productia romaneasca, iar tara noastra sa nu mai fie atat de dependenta de importuri, in zona agro si industrie alimentara, pentru a nu ne mai lovi de astfel de situatii pe viitor.