#coronavirus: Se asteapta o crestere de 3,5% a economiei chineze, in primul trimestru din 2020

Analistii intervievati de Reuters se asteapta la o crestere cu 3,5% a economiei chineze in primul trimestru din 2020, de la 6% in precedentele trei luni.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Marti, 17 Martie 2020

Investitile urbane si vanzarile din retail au scazut semnificativ, a anuntat luni Institutul de Statistica, sporind temerile ca epidemia ar putea reduce la jumatate cresterea economiei chineze in primul trimestru din 2020.

Productia industriala a Chinei a scazut peste asteptari, cu 13,5%, in perioada ianuarie-februarie 2020, comparativ cu primele doua luni din 2019, cel mai redus nivel din ianuarie 1990, cand Reuters a inceput publicarea datelor. În decembrie, productia industriala a crescut cu 6,9%.

Vanzarile din retail s-au diminuat cu 20,5%, fata de un avans de 0,8% previzionat de analisti si o crestere de 8% in decembrie, dupa ce consumatorii au evitat locurile aglomerate, cum ar fi mall-urile, restaurantele si cinematografele.

Impactul epidemiei este sub control, iar autoritatile vor intari masurile de sprijin, pentru a atenua impactul si a restabili cresterea activitatii economice, se arata in comunicatul Institutului de Statistica.

Exporturile Chinei au scazut cu 17,2% in primele doua luni din acest an, comparativ cu perioada similara din 2019, iar analistii avertizeaza ca activitatea fabricilor ar putea sa nu revina la normal pana in aprilie, in timp ce redresarea increderii consumatorilor va dura si mai mult.