#coronavirus: ANSVSA face apel la calm. Magazinele se aprovizioneaza in permanenta

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) face apel la calm catre populatie si informeaza ca stocurile de produse alimentare sunt suficiente pentru a satisface nevoile cetatenilor.

Scris de Daniela Carolina Cristescu, Vineri, 13 Martie 2020

Conducerea ANSVSA a avut discutii in acest sens cu reprezentantii industriei alimentare care au asigurat ca exista stocuri suficiente de materie prima si ca productia se desfasoara in ritmul si parametrii normali. Cu acest prilej s-a mentionat despre existenta procedurilor interne ale operatorilor, care au rolul de a asigura respectarea normelor si cerintelor de igiena, astfel incat produsele aflate la comercializare sa fie sigure pentru consum.

Din punctul de vedere al operatorilor din industria alimentara, capacitatea de productie a acestora este mai mare decat cererea actuala. Discutii referitoare la stocurile de produse alimentare au avut loc si cu reprezentantii Marilor Retele Comerciale, care au asigurat, la randul lor ca exista stocuri suficiente de
produse alimentare si ca magazinele se aprovizioneaza in permanenta. Marile magazine functioneaza cu un stoc de rulaj, iar in functie de cererea zilnica, isi ajusteaza stocurile si productia.

In momentul de fata, la operatorii economici din domeniul alimentar si pe platformele logistice ale marilor magazine, exista cantitatile necesare acoperirii solicitarilor de alimente din ultima perioada.

ANSVSA este in permanenta legatura cu reprezentantii acestor entitati si monitorizeaza productia si comertul cu alimente pe fiecare veriga a lantului alimentar.

In cazul fermelor comerciale, acestea asigura cele mai bune masuri de biosecuritate menite sa impiedice atat patrunderea agentilor patogeni care afecteaza animalele, cat si pe cei care afecteaza omul. Prin acest plan de masuri, fermierii asigura continuitatea livrarii de animale catre abatoare pentru sacrificare si a necesarului zilnic de carne proaspata.