#EUROPAN: Aproximativ 5.000 de salariati este deficitul de forta de munca din industria locala de morarit si panificatie

Deficitul de forta de munca din industria de morarit si panificatie din Romania este de aproximativ 4.000 -5.000 de oameni, in jur de 10% din totalul lucratorilor din acest sector, care inregistreaza in prezent in jur de 40.000 - 45.000 de angajaţi, vicepresedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit si Panificatie - ROMPAN, Pavel Virgil, la conferinta AgroFood – EUROPAN.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 13 Iunie 2019

„Lipsa fortei de munca este principala problema cu care se confrunta industria de morarit si panificatie din Romania. Nu cred ca este o noutate pentru nimeni. Oricine vorbeste cu un angajator se plange de acest lucru. Din pacate, insa, aspectul este mai complex, in sensul ca nu vorbim numai de o lipsa din punct de vedere numeric. Daca ne raportam la total cifra de angajati din industria noastra, in jur de 40-45.000 de lucratori - deci suntem un angajator foarte important al Romaniei - deficitul este undeva la 4.000-5.000 de oameni, in jur de 10% din angajati ne lipsesc. Problema este ca si calitativ acestia de multe ori lasa de dorit”, a spus Virgil.

El a precizat ca patronatul din industrie militeaza pentru formarea profesionala a tinerilor, iar autoritatile ar trebuie sa regandeasca piata muncii.

„Nu gasim ceea ce dorim, iar in sensul acesta am militat si incercam sa realizam activitati de formare profesionala. Este un lucru foarte important pentru care nu numai patronatele ci si sistemul de invatamant, ministerul de resort, trebuie sa se implice si sa gandeasca altfel piata muncii pentru ca toata lumea se plange de aceste aspect”, a subliniat Pavel Virgil.

O alta problema semnalata de vicepresedintele ROMPAN se refera la pretul energiei electrice, care a crescut cu peste 30% de anul trecut, „greu de suportat din punct de vedere a costurilor intr-o perioada scurta”.

„Pretul energiei electrice a crescut cu peste 30% de anul trecut, gazele naturale cu peste 40%, iar benzina si motorina cu peste 15%.(...) De exemplu, Germania are un pret la energie electrica mai mic cu 20 de euro decat in Romania, in conditiile in care preturile lor sunt cu totul altele. A fost greu pentru noi sa absorbim in costuri aceste majorari de preturi. Energia, in general, are o pondere in costuri la morarit si panificatie de la 4-5% pana spre 10%, dar o crestere de 30-40% nu are cum sa nu se simta, mai ales ca la paine marja noastra de profit este foarte mica, de 3-4%, pana in 5%', a explicat reprezentantul ROMPAN.

Relatia cu supermarketurile este, de asemenea, una dintre problemele producatorilor de paine din Romania, in conditiile in care negocierea intre cele doua parti nu se face ca intre parteneri, ci folosind o pozitie dominanta a unuia in detrimentul celuilalt. „Ne dorim negocieri corecte si facute pe principii de parteneriat, nu pe principii de forta”, a spus Virgil.

Nu in ultimul rand, vicepresedintele Rompan a mentionat scaderea consumului de paine, ca o tendinta continua in sector, dar care s-a remarcat nu numai in Romania ci si la nivelul UE. 

„Apar produse noi care pana acum nu erau folosite si care duc la scaderea consumului de paine, cum sunt cele de mic dejun sau pastele fainoase. Destul de multa patiserie se consuma la locul de munca si atunci, natural, consumul de paine scade, dar scade in acelasi timp si consumul total de cereale pe cap de locuitor. Daca in urma cu 10 ani eram undeva la 140-145 kg/capita in Romania, acum cred ca suntem undeva la 120-125 kilograme de cereale consumate in Romania pe cap de locuitor, iar in aceasta cifra sunt incluse toate produsele din cereale, paine, paste fainoase, biscuiti, patiserie, faina folosita in gospodarie”, a explicat vicepresedintele ROMPAN.

Aceasta a mai declarat in cadrul conferintei EUROPAN 2019  ca investitiile facute in sectorul de morarit si panificatie din Romania in ultimii 30 de ani au depasit 750-800 de milioane de euro, iar potrivit patronatului, produsele si tehnologiile folosite „nu sunt cu nimic mai prejos decat cele din alte tari europene”.