#COVID19 Florin Jianu (CNIPMMR): Somajul tehnic, masura fundamentala pentru mentinerea personalului din HoReCa

Masura de inchidere a restaurantelor si barurilor pe perioada starii de urgenta a cazut ca un traznet pe un sector care de-a lungul timpului s-a confruntat cu fluctuatia si chiar lipsa de personal.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Miercuri, 18 Martie 2020

In acest moment, HoReCa devine domeniul direct afectat de efectele crizei COVID-19, motiv pentru care conducerea Consiliului National a Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a propus autoritatilor unele dintre cele mai importante masuri care trebuiesc luate urgent pentru a sprijini antreprenorii, dar si personalul care si desfasoara activitatea in acest sector.

florin jianu

„Practic, pentru antreprenorii din acest segment mentinerea business-urilor devine o reala problema de supravietuire. Una dintre masurile importante pe care noi le-am propus autoritatilor este cea a somajului tehnic prin care sa fie sustinute cu pana la 75% salariile angajatilor pe perioada cat este instituita starea de urgenta, adica 30 de zile”, a declarat pentru jurnalistii AgroFood, Florin Jianu, presedinte CNIPMMR si fost ministru al Mediului de Afaceri.

Un alt aspect foarte important in acest moment este legat de supravietuirea in sine a business-urilor, sustine Florin Jianu, care a specificat faptul ca exista domenii unde Statul trebuie sa ajute intreprinzatorii oferindu-le imprumuturi cu dobanda subventionata ori cu dobanda zero pentru ca acestia sa poata plati salariile, sa-si poata plati furnizorii si astfel, sa-si mentina pe linia de plutire functionarea societatilor.

In seria de masuri destinate sprijinirii intreprinderilor mici si mijlocii in lupta cu criza COVID-19, CNIPMMR a mai propus si unele de tip administrativ. Acestea vizeaza ca antreprenorii sa beneficieze de o platforma online unde sa-si depuna rapid anumite tipuri de documente, acte, pentru a elimina statul la cozi la ITM, ANAF, pe scurt, vorbim despre un proces de digitalizare cumva fortat pentru toti antreprenorii din mediul public, dar si privat.