MADR

Ministrul Agriculturii da asigurari ca, timp de o luna, nu va intra un bob de grau din Ucraina

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a dat asigurari fermierilor romani ca timp de 30 de zile nu va intra niciun bob de grau sau de porumb din Ucraina, iar singurii care vor beneficia de licentiere pe zona cerealelor vor fi fermierii si procesatorii romani.

‘In momentul de fata, in Romania nu a intrat si nu va intra un bob de grau din Ucraina. Mai mult de atat, pana la ora 24:00, asteptam planul transmis de Ucraina. Au transmis un plan provizoriu la care MADR si Guvernul Romaniei au adus argumente pentru a incerca sa licentiem impreuna societatile comerciale, care vor incerca sa faca o relatie comerciala intre Romania si Ucraina. Vreau sa-i asigur pe toti fermierii romani, sa stea calmi, pentru ca nu va intra pe o perioada de 30 de zile niciun bob de cereale din Ucraina’, a declarat, luni seara, Florin Barbu, la finalul intalnirii cu asociatiile fermierilor romani.

Acesta a precizat ca va transmite omologului ucrainean punctul de vedere al MADR si al Guvernului Romaniei privind licentierea societatilor din Romania.

‘Vreau sa transmit un singur lucru: singurele societati care pot beneficia de aceste licente sunt doar fermieri si procesatori romani’, a sustinut Barbu.

De asemenea, ministrul Agriculturii a subliniat ca in 30 de zile trebuie sa se realizeze aceste licente, atat pe teritoriul Ucrainei, cat si pe teritoriul Romaniei, iar, in cazul in care ‘se va forta si se va incerca sa se aduca 1 kg de grau sau de porumb in Romania’, ordinul de interdictie este pregatit si acesta va fi dat si publicat in Monitorul Oficial.

La randul sau, presedintele Pro Agro, Ionel Arion, a transmis ca fermierii sunt dispusi sa astepte 30 de zile pentru implementarea acestui mecanism, iar daca nu vor fi respectate aceste decizii fermierii vor reactiona in consecinta.

‘Asa cum domnul ministru ne-a cerut sa pasuim 30 de zile, iar mecanismul acesta sa-l vedem implementat, ii asiguram pe fermierii nostri, colegii nostri, care azi asteapta un raspuns de la noi, ca suspendam pentru 30 de zile cererile noastre. La cel mai mic semn ca nu se respecta aceste decizii de implementare a planului pe care l-a gandit ministerul, vom reactiona in consecinta. Practic, ministerul ne ofera 30 de zile si noi oferim ministerului tot 30 de zile. Dupa 30 de zile revenim la planul initial. Asteptam si avem incredere in Guvern ca aceste masuri se vor implementa. Sunt pe un document puse, domnul ministru le agreeaza in seara aceasta cu partea ucraineana, ne va comunica in perioada imediat urmatoare ce s-a hotarat, iar in zilele urmatoare ne vom intalni si cu prim-ministrul. Vom agrea din nou aceste masuri pe care le va implementa Ministerul Agriculturii si vom decide in consecinta. Ceea ce a prezentat ministerul azi ca plan este ok, in sensul in care suntem pe o perioada de 30 de zile protejati. Nu a introdus acea hotarare de interdictie, dar mecanismul pe care l-a propus este viabil a fi respectat’, a explicat Ionel Arion.

In context, Florin Barbu a adaugat ca orice hotarare de guvern prin care se va aplica aceasta licentiere va fi asumata si va fi discutata impreuna cu asociatiile din agricultura.

‘Licentierea se va face de catre Ministerul Agriculturii si ANSVSA. Societatile care pot achizitiona cereale din Ucraina nu pot fi decat fermierii romani. Vorbim aici de cei din zootehnie si procesatorii romani care au parte de procesare in Romania. Alti intermediari sau traderi sau alte persoane nu vor fi autorizate pe acest lucru. (…) Voi veni cu aceasta completare la planul pe care mi l-au trimis si bineinteles ca, asa cum si domnul Arion a spus, in 30 de zile in Romania nu se va intampla nimic. Vreau sa asigur fermierii romani ca nu vor avea probleme din punct de vedere al importurilor de cereale din Ucraina si dupa 30 de zile va asigur ca orice hotarare de guvern prin care noi vom aplica aceste licentiere va fi asumata si va fi discutata impreuna cu asociatiile din agricultura’, a sustinut seful MADR.

Nu in ultimul rand, Barbu a promis ca din grupul de licentiere de la MADR va face parte si un reprezentantii al uneia dintre asociatii.De asemenea, fermierii au transmis ca in toata aceasta perioada vor monitoriza vamile.

‘Am discutat cu presedintele Vamii Romane, va fi un numar de telefon pentru reclamatii si sesizari pus la dispozitia fermierilor, daca se vor gasi nereguli’, a mai spus ministrul Agriculturii.

In luna mai, Comisia Europeana a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, Romaniei si Slovaciei sa interzica vanzarile interne de grau, porumb, rapita si seminte de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permitand in acelasi timp tranzitul acestor marfuri pentru export in alta parte.

Executivul comunitar a pus punct pe 15 septembrie interdictiei introduse de cele cinci state membre UE cu privire la importurile de cereale ucrainene, in schimbul unor angajamente ale Kievului ca va lua masuri pentru a controla afluxul de cereale spre tarile vecine.

Insa, Polonia, Slovacia si Ungaria au anuntat ca vor pastra propriile lor restrictii cu privire la importurile de cereale ucrainene, in pofida deciziei Comisiei. Autoritatile de la Varsovia, Bratislava si Budapesta sustin ca actioneaza in interesele economiilor lor si ca deciziilor lor sunt destinate sa protejeze fermierii lor de afluxul de produse ucrainene.

Ucraina era unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, inainte ca invazia ruseasca din 2022 sa ii scada capacitatea de a expedia produse agricole prin porturile sale de la Marea Neagra. De atunci incoace, fermierii ucraineni s-au bazat pe exporturile realizate prin tarile vecine, inclusiv prin Romania.

Conform autoritatii portuare, in primele opt luni ale anului 2023, Ucraina a exportat 9,2 milioane de tone de cereale prin Portul Constanta, insa ritmul livrarilor a incetinit, pe masura ce atacurile rusesti asupra porturilor de la Dunare s-au intensificat. Comparativ, pe tot parcursul anului 2022, Ucraina a expediat 8,6 milioane de tone de cereale prin Portul Constanta.