Agricultura

Fermierii campioni la rapita din judetele Braila si Galati

Hibrizii de rapita Pioneer au oferit productii ridicate si in judetele Braila si Galati, motiv pentru care Corteva Agriscience a desemnat mai multi fermieri campioni. Unii dintre ei si-au exprimat multumirea cu privire la productia obtinuta si-au impartasit secretele din ferma in cele ce urmeaza.

Primul fermier campion din aceasta zona este domnul Bogdan Nicusor care a ales hibridul PT298/Agile si a recoltat 4.170 kg/ha. Acesta isi desfasoara activitatea in localitatea Tudor Vladimirescu, judetul Braila, lucreaza 300 ha, iar rapita a avut pe 50 ha, dupa orz.

“Terenul a fost dezmiristit, apoi am arat si l-am pregatit cu combinatorul. Am semanat la inceput de septembrie, atunci am si fertilizat cu sulfat de amoniu – 200 kg/ha. Toamna a fost fara tratamente, in schimb in primavara am avut mai mult interventii. Prima, in data de 10 martie, cu insecticidul Inazuma, aminoacizi si ingrasamant foliar pe baza de azot. Apoi, in jurul datei de 23 martie, am administrat azot – 125 kg/ha, dupa care, pe 7 aprilie, am administrat al doilea tratament cu fungicid, regulator de crestere si insecticid de contact. La final de aprilie am mai aplicat un insecticid sistemic si unul de contact, pot spune ca a fost o interventie esentiala. Ultima intrare in cultura a fost cu ingrasamant, respectiv 125 kg/ha de azot la inceputul lunii mai. Cultura a fost in neirigat, am avut noroc de ploi la momentul potrivit, iar productia a fost buna. Cat despre hibridul PT298, pot spune ca am fost multumit, l-am ales si in aceasta toamna pentru 30 ha, iar pentru 15 ha am ales hibridul PT315”, a declarat fermierul campion.

Tot in judetul Braila, in localitatea Gropeni, isi desfasoara activitatea si urmatorul fermier campion, domnul Marian Cireasa. Acesta lucreaza 600 ha, iar rapita a avut pe 50 ha, dupa culturi de grau si fasole. A ales hibridul Pioneer PT298/Agile si a obtinut o productie de 4.070 kg/ha. “Terenul a fost arat, fertilizat cu 180 kg/ha de ingrasaminte complexe 18.46.0, apoi am discuit, am intervenit cu combinatorul si am semanat in perioada 1-10 septembrie. In toamna, acolo unde am putut iriga, am udat de doua ori – 22 l/ha si am aplicat un insecticid. Apoi in primavara am administrat un fungicid, un insecticid la intrarea in vegetatie. A doua intrare, tot cu insecticid si fungicid, a avut loc la aparitia butonului floral, dupa care am fertilizat cu azot – 150 kg/ha si am mai udat o data, aproximativ aceeasi cantitate de apa – 22 l/ha. Am avut acest hibrid si anul trecut, il aleg si pentru aceasta toamna pentru ca am fost multumit de productia obtinuta”, a precizat domnul Marian Cireasa.

Un al fermier campion din judetul Galati este domnul Cornel Basalic. Acesta lucreaza 264 ha dintre care, 100 ha au fost destinate in acest an culturii de rapita, iar hibridul Pioneer PT303 Sclerotinia Protector i-a oferit acestuia o productie de 4.080 kg/ha. “Am semanat acest hibrid dupa cultura de grau, astfel ca terenul a fost arat la adancimea de 30-32 cm, apoi, dupa 1-2 zile a fost discuit. Semanatul a avut loc in 20 august si am fertilizat cu ingrasaminte complexe 200 kg/ha. In toamna am aplicat un insecticid, iar in primavara, pe 8 martie, am administrat 150 kg/ha de uree; in jurul datei de 15 martie, la inceputul alungirii tijei, am administrat primul tratament cu fungicid si insecticid, iar ultimul tratament a constat in aplicarea unui fungicid cu trei substante active si insecticide sistemice si de contact, la aparitia butonului floral. A fost un an bun si in precipitatii, iar hibridul s-a comportat foarte bine, este rezistent la boli si nu am intampinat probleme cu el”, a afirmat fermierul campion. Acesta a mai adaugat ca pentru aceasta toamna a ales hibrizii Pioneer PT303, PT314, PT315, fiecare pentru cate 30 ha si PT298 pentru 10 ha.

Domnul Dumitru Paun din localitatea Chiraftei, judetul Galati, a devenit fermier campion datorita hibridului PT303 Sclerotinia Protector care i-a oferit o productie medie de 3.860 kg/ha. “Lucrez 800 ha, rapita am avut pe 158 ha si am semanat dupa grau. Dupa recoltatul graului am pregatit terenul corespunzator cu Tiggerul si Jokerul si am semanat in perioada 10-15 august. In toamna am avut o singura interventie in cultura cu un insecticid si un erbicid. Am fertilizat doar in primavara, mai intai cu 286 kg/ha de uree si apoi cu azot – 100 kg/ha. In ceea ce priveste tratamentele de primavara, am administrat un fungicid, un ingrasamant foliar si insecticidul Inazuma. Am recoltat in perioada 24 iunie – 5 iulie, si pot spune ca a fost un an bun pentru rapita”, a declarat domnul Paun. Acesta a mai precizat faptul ca a fost foarte multumit de hibridul PT303 si intentioneaza sa semene in aceasta campanie cca 200 ha cu rapita.

In localitatea Branesti din judetul Galati isi desfasoara activitatea urmatorul fermier campion, domnul Ilie Banu. Acesta lucreaza 800 ha de teren, iar rapita a semanat pe 155 ha, iar hibridul PT303 Sclerotinia Protector i-a oferit 3.800 kg/ha. “Am semanat acest hibrid dupa grau, astfel ca terenul a fost arat, apoi pregatit cu discul in 2-3 treceri si combinatorul, apoi am semanat dupa data de 20 septembrie. In toamna nu am administrat nimic, iar in primavara am fertilizat cu azot – 200 kg/ha, am administrat si doua tratamente formate din fungicid, insecticid si ingrasamant foliar, primul a fost administrat inainte de imbobocire si al doilea la scuturarea florilor. Aceasta a fost toata tehnologia, iar recoltatul a avut loc incepand cu 10 iulie”, a punctat fermierul campion. In aceasta campanie domnul Banu intentioneaza sa semene rapita pe 200 ha.