Import/Export

Comisia Europeana a decis sa nu prelungeasca restrictiile la importurile de cereale din Ucraina

Comisia Europeana a anuntat ca a pus punct interdictiei introduse de cinci state membre UE cu privire la importurile de cereale ucrainene, in schimbul unor angajamente ale Kievului ca va lua masuri pentru a controla afluxul de cereale spre tarile vecine, informeaza executivul comunitar, citat de AFP.

In luna mai, Uniunea Europeana a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, Romaniei si Slovaciei sa interzica vanzarile interne de grau, porumb, rapita si seminte de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permitand in acelasi timp tranzitul acestor marfuri pentru export in alta parte. Aceasta interdictie urma sa expire pe 15 septembrie.

Executivul comunitar a ajuns la concluzia ca, gratie masurilor introduse la inceputul lunii mai, “distorsiunile de pe pietele celor cinci state membre care sunt vecine cu Ucraina au disparut”.

Autoritatile poloneze, tara unde in luna octombrie ar urma sa aiba loc alegeri parlamentare, sustin ca cerealele ucrainene ieftine fac neprofitabila productia locala, si marti au anuntat ca nu vor ridica interdictia chiar daca UE va decide sa nu prelungeasca aranjamentul dincolo de saptamana aceasta.

In replica, autoritatile de la Kiev au avertizat ca ar putea demara o procedura de arbitraj international ca raspuns la restrictiile impuse exporturilor de cereale, dupa ce Polonia a anuntat ca va continua sa blocheze importurile de cereale din Ucraina, chiar daca Bruxelles-ul va ridica interdictiile introduse anterior.

Contrar Poloniei, Bulgaria a decis joi sa nu prelungeasca interdictia de a importa cereale ucrainene dupa 15 septembrie. Sofia “nu sustine” o extindere a restrictiilor, stipuleaza o rezolutie adoptata de Parlamentul bulgar cu o larga majoritate (124 de voturi din totalul celor 197 de deputati prezenti), la initiativa guvernului proeuropean al Bulgariei.

Textul invoca “solidaritatea cu Ucraina” si necesitatea de a “garanta securitatea alimentara la scara mondiala”.

Inainte de invazia ruseasca, tarile din Europa de Est nu se numarau printre principalii importatori de cereale ucrainene, insa datele vamale arata ca exporturile de cereale si oleaginoase ucrainene in Polonia si Romania au crescut semnificativ anul trecut.

Ministrul roman al Agriculturii, Florin Barbu, declara la inceputul acestei saptamani ca masurile restrictive privind importurile de produse agricole din Ucraina au avut un efect pozitiv asupra pietei cerealelor din Romania, iar decizia Comisiei Europene ar trebui sa fie de prelungire a acestor restrictii, cel putin pana la finalul anului 2023, pentru a nu afecta competitivitatea fermierilor.

Pe de alta parte, seful MADr a transmis ca vor fi luate cele mai bune masuri, atat economice si financiare, cat si acte normative, “pentru a sprijini si proteja fermierii romani”.