Food

Unitatile procesatoare au colectat cu 11% mai mult lapte de vaca, in primele 7 luni

Cantitatea de lapte de vaca pe care unitatile procesatoare au colectat-o de la exploatatiile agricole si centrele de colectare a crescut cu 11,4%, in primele sapte luni ale anului, comparativ cu datele consemnate in aceeasi perioada din 2022, conform Institutului National de Statistica (INS).

La finele lunii iulie din 2023, cresterea cea mai mare de productie a fost inregistrata la smantana de consum (+1,4%), in timp ce productia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut, lapte batut si alte produse lactate similare) a avut cea mai mare scadere (-8%).

Din ianuarie pana in iulie, anul curent, cantitatea de lapte brut importata de unitatile procesatoare s-a diminuat cu 36,5% fata de intervalul similar din 2022.

Potrivit statisticii oficiale, raportat la luna iulie 2022, in iulie 2023, unitatile procesatoare au colectat o cantitate de lapte de vaca mai mare cu 7,4%, marja in care productia de unt s-a majorat cu 15,4%, iar cea de branzeturi s-a diminuat cu 5,3%.

De asemenea, cantitatea de lapte brut importata de unitatile procesatoare a scazut, in luna iulie a acestui an, cu 20,1% in comparatie cu luna corespunzatoare din anul anterior.

Datele INS arata ca, in iulie 2023 vs iunie 2023, s-a inregistrat o scadere cu 5,9% a cantitatii de lapte de vaca pe care unitatile procesatoare au colectat-o de la exploatatiile agricole.

Pe ansamblu, productia de branzeturi a consemnat cea mai mare scadere (-15%). Pe de alta parte, productia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut, lapte batut si alte produse lactate similare) a avut cea mai mare crestere, de 6%.

In luna iulie din 2023, cantitatea de lapte brut importata de unitatile procesatoare a crescut cu 35,3%, fata de luna anterioara din acelasi an.