Bauturi

Muzeu dedicat culturii berii, deschis in fosta cladire a bursei din Bruxelles

Inscrisa in patrimoniul mondial al Unesco si subiect de mandrie nationala, berea belgiana are de acum un muzeu dedicat, care este amplasat in centrul capitalei Bruxelles si care include si spatii de degustare, transmite AFP.

‘Belgian Beer World’ si-a deschis sambata portile pentru publicul larg in fosta cladire a bursei, un edificiu din secolul 19 care a fost renovat cu ajutorul fondurilor europene, iar promotorii spera sa il transforme intr-o mare atractie turistica, fiind amplasat la doi pasi de Grand-Place si Manneken Pis.

“Este si o modalitate pentru a sustine un important sector economic”, a admis primarul din Bruxelles, Philippe Close.

Belgia, tara cu o populatie de 11,5 milioane de locuitori, numara pe teritoriul sau 430 de fabrici de bere, care asigura 6.900 de locuri de munca directe si 50.000 indirecte.

Sectorul este responsabil pentru 1% din avutia nationala si o amploare internationala, in conditiile in care 70% din productie este exportata, potrivit Federatiei producatorilor belgieni de bere.

Aceasta organizatie profesionala s-a implicat puternic in proiectul muzeului, iar biletul de intrare a dat dreptul la degustarea unei beri pe acoperisul cladirii, acesta fiind prezentat ca punctul culminant al vizitei.

Inainte de aceasta etapa, expozitia ofera o panorama cu privire la istoria acestei bauturi nascute in Evul Mediu, reamintind ingredientele sale de baza (apa, malt, drojdie, hamei) si multiplele tehnici de productie. Tot acest spatiu expozitional a fost conceput intr-un mod interactiv si ludic, cu ecrane tactile si alte experiente senzoriale.

“Nu este vorba de a indemna la consumul de bere, ci de a arata ca acest produs face parte din viata noastra cotidiana in Belgia”, spune Charles Leclef, presedintele regiei comunale care va fi responsabila de gestionarea ‘Beer World’.

“Nu mai suntem cel mai mare producator mondial de bere dar poate ca suntem cei mai creativi, cu o mare diversitate de beri”, adauga Charles Leclef, care de 30 de ani este si patronul unei fabrici de bere.

Belgia este tara unde isi are sediul gigantul AB InBeV, cel mai mare producator mondial de bere, ale carui marci sunt puternic reprezentate la noul muzeu, spre nemultumirea micilor producatori, care vad in acest muzeu o vitrina ideala pentru marile companii.

“Desigur ca am beneficiat de un ajutor financiar din partea numelor mari din sector, dar niciun producator nu are aici un loc privilegiat”, a raspuns Charles Leclef.

Infiintarea ‘Beer World’ in fosta Bursa de Valori de la Bruxelles face parte dintr-un vast proiect de renovare a acestei cladiri de patrimoniu, care a fost abandonata de ultimii sai ocupanti (operatorul bursier pan-european Euronext) in anul 2014 si ale carei galerii vor fi acum deschise publicului in timpul zilei.

Sursa foto: Profimedia Images