Import/Export

Producatorii chinezi de ingrasaminte opresc exporturile de uree din cauza cresterii preturilor locale

Autoritatile chineze au cerut unor producatori de ingrasaminte sa isi suspende exporturile de uree, dupa explozia preturilor pe piata interna, o decizie care este posibil sa duca la restrictionarea livrarilor si cresterea costurilor pentru fermierii din alte tari, transmite Bloomberg.

Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, o parte dintre marii producatori chinezi de ingrasaminte au incetat sa mai semneze noi contracte de export de la inceputul acestei luni, dupa ordinele venite de la guvernul central. Sursele au precizat ca deocamdata restrictiile se aplica doar la uree.

La bursa de materii prime de la Zhengzhou cotatiile futures la uree au crescut cu aproape 50%, incepand de la mijlocul lunii iunie si pana la finele lui iulie, insa preturile au fluctuat, iar saptamana aceasta au inregistrat un declin de 11%.

China este cel mai mare producator si consumator mondial de uree, iar orice declin semnificativ al exporturilor sale ameninta sa restrictioneze livrarile si sa impinga in sus preturile.

Printre cele mai mari piete de export pentru producatorii chinezi de uree se numara India, Coreea de Sud, Myanmar si Australia.

In acest context, un producator chinez de ingrasaminte a anuntat in mod public ca intentioneaza sa reduca exporturile. Firma CNAMPGC Holding Co. a spus la finele saptamanii trecute ca va diminua exporturile pentru a asigura aprovizionarea pietei interne si a mentine preturile la un nivel stabil.

Restrictiile impuse de Beijing adauga un nou element de volatilitate pe piata agricola mondiala, afectata de fenomene meteo extreme in principalele regiuni cultivatoare, de restrictii la exporturi introduse de India si de razboiul din Ucraina.

Sursa foto: Shepparton News