Food

Uleiul de masline atrage atentia hotilor dupa explozia preturilor

Un nou furt impresionant de ulei de masline in Spania, de data aceasta cu o valoare de peste o jumatate de milioane de dolari, este cel mai recent exemplu al modului in care preturile record alimenteaza un val de infractiuni in cel mai mare producator mondial de ulei de masline, informeaza Bloomberg.

O cantitate de aproximativ 50.000 de litri de ulei de masline extra virgin au disparut in dimineata zilei de 30 august de la o presa din regiunea Cordoba, din Spania. Hotii au incarcat uleiul, cu o valoare de 500.000 de euro, in doua cisterne, un jaf care potrivit unei organizatii a producatorilor locali a durat aproximativ doua ore.

Furturile in industria alimentara nu sunt ceva nou, insa valul de infractiuni recente care au vizat uleiul de masline arata cum acest produs a devenit “unul fierbinte” pe masura ce seceta din Spania a dus la explozia preturilor. Furturile si vanzarea de produse frauduloase in magazine sunt o noua bataie de cap pentru producatorii care se lupta in paralel cu vremea extrema, costurile ridicate si ingrijorarile cu privire la evolutia cererii, pe masura ce cumparatorii afectati de scumpiri vor reduce cheltuieile.

“Toata lumea este ingrijorata pentru ca preturile vor continua sa creasca, iar uleiul de masline a devenit cu adevarat un fel de aur lichid”, spune Martin Parra, manager la Marin Serrano El Lagar SL, firma care a fost victima furtului de saptamana trecuta.

Situatia din industria uleiului de masline din Spania este o noua dovada a modului in care schimbarile climatice afecteaza aprovizionarea. Seceta devastatoare a redus la jumatate productia Spaniei in sezonul 2022-2023, iar provocarile pe partea de productie din Italia au limitat livrarile globale. Valurile de caldura din acest an ameninta si apropiata recolta din Spania, iar organizatia fermierilor ASAJA se asteapta la o recolta slaba si in acest an.

In aceste conditii, in sudul Spaniei preturile spot la uleiul de masline s-au dublat fata de inceputul anului trecut. Costul unei sticle de ulei de masline extra virgin a crescut cu aproximativ 15% numai de la mijlocul lunii iulie, in supermarketurile din Spania, sustine asociatia pentru protectia consumatorilor OCU.

In mod frecvent, preturile mari la materii prime incurajeaza infractionalitatea, de la platina si pana la cupru sau plumb. In cazul maslinelor, hotii vizeaza atat fructele, proaspat culese sau care sunt inca pe ramurile arborilor, precum si uleiul procesat. Aproximativ 259.000 de kilograme de masline au fost furate in regiunea Jaen din Spania in sezonul 2022-2023, in crestere cu 29% fata de sezonul precedent, potrivit unui organism guvernamental.

Pentru a spori securitatea, producatorii precum Martin Parra instaleaza porti noi sau angajeaza paznici. Singura speranta pentru uleiul furat la Carcabuey, Cordoba, este aceea ca politia ii va gasi pe vinovati deoarece nu au documente oficiale care sa ateste trasabilitatea produsului, potrivit lui Macarena Sanchez, presedintele asociatiei producatorilor locali de ulei de masline. “Dar daca vor iesi din tara, cu siguranta uleiul va fi pierdut” spune Martin Parra.