Legume

Bugetul programului “Tomata” va fi suplimentat cu 18 milioane de lei

Bugetul programului “Tomata” – Ciclul I va fi suplimentat cu 18 milioane de lei, printr-o decizie ce va fi aprobata in sedinta de Guvern de saptamana viitoare, a anuntat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin Barbu, la prima editie a Hortishow, eveniment dedicat legumiculturii si identificarii de solutii pentru dezvoltarea horticulturii din Romania.

Conform unei postari a ministerului de resort pe pagina oficiala de Facebook, demnitarul i-a informat pe cei prezenti la eveniment ca se are in vedere demararea, impreuna cu Casa Unirea, a unui program amplu in principalele bazine legumicole din Romania, prin realizarea in urmatorii trei ani a 15 centre de colectare legume si fructe. Astfel, este prevazut ca prin acest program sa se acorde sprijin pentru echipamente de incalzit si combustibil necesar, astfel incat sa fie asigurata productia de legume pe tot parcursul anului. Totodata, centrele de colectare vor fi gestionate de Casa Unirea si cooperative agricole, iar livrarile se vor face in baza parteneriatelor cu marile retele comerciale.

De asemenea, Florin Barbu a prezentat proiectul centrului-pilot, care va fi realizat pe o suprafata de 3.000 de metri patrati, cu temperatura controlata, ce va avea trei benzi de sortare, inclusiv dotari pentru ambalare si un centru de testare al produselor, iar marfa care va fi colectata in aceste centre va dispune de toate certificatele necesare, potrivit legislatiei in vigoare.

In acelasi timp, oficialul MADR a mentionat ca, in cadrul sedintei de Guvern de saptamana viitoare, va fi aprobata alocarea suplimentara in valoare de 18 milioane de euro pentru ciclul I din Programul “Tomata”, precum si alocarea sumei cuvenite pentru ciclul II din Programul de sustinere a productiei de legume in spatii protejate.

Targul Hortishow a beneficiat de participarea producatorilor de echipamente de irigatii, care i-au prezentat ministrului Agriculturii avantajele tehnologiei de irigare prin picurare. In acest context, oficialul a anuntat ca, in luna martie a anului viitor, vor incepe lucrarile la inca 35 de kilometri din Canalul Siret – Baragan, un proiect important care va aduce beneficii agricultorilor din acea zona, in conditiile in care aproape trei amenajari de irigatii din Ialomita, Braila si Buzau vor putea fi alimentate gravitational.

La evenimentul din comuna Obarsia, judetul Olt, asociatia de fermieri organizatoare a prezentat participantilor loturi demonstrative si solutii tehnologice performante pentru cultura legumelor, in vederea obtinerii de randament maxim si a unor productii de calitate, la culturi cultivate in camp si in spatii protejate.

Principalele subiecte abordate in cadrul primei editii a Conferintei Nationale a Legumicultorilor, organizata in marja targului de profil, au vizat: Planul Strategic PAC, Programul Tomata, investitiile in spatii de depozitare, accesarea fondurilor europene si dificultati intampinate de fermieri, accesul in piete si supermarketuri, colaborarea cu administratia locala.