Senatul reglementeaza utilizarea fainii de insecte in alimente

Senatul a adoptat marti, in plen, propunerea legislativa privind utilizarea insectelor in produsele alimentare si comercializarea acestor produse in Romania, operatorilor economici interzicandu-li-se includerea noilor alimente in prepararea produselor prevazute in Registrul National al Produselor Traditionale si Registrul National al Retetelor Consacrate.
Au fost inregistrate 66 de voturi “pentru”, 10 “impotriva” si 12 abtineri. Proiectul de act normativ a fost initiat de social-democratii Marcel Ciolacu, Alfred Simonis, Radu Oprea si Diana Tusa si a intrat in circuit parlamentar in aprilie 2023.
Comisiile raportoare (de agricultura si economica) din Senat au inlocuit in proiect sintagma “faina de insecte” cu alimente noi autorizate.
Potrivit unui amendament introdus de comisiile raportoare si insusit de plen, sunt enumerate Regulamentele europene in ale caror anexe sunt precizate formele de utilizare (congelata, pasta, uscata, pudra, partial degresata), conditiile in care pot fi utilizate alimentele noi in produsele alimentare, categoriile specifice de alimente in care se pot utiliza si proportiile maxime admise.
“Se interzice prepararea si comercializarea produselor sub denumirea utilizata initial, daca acestea au printre ingrediente alimente noi autorizate. In denumirea produselor se utilizeaza denumirile legale sau denumirile curente sau denumirile descriptive care contin in mod obligatoriu una dintre sintagmele ‘cu…’, ‘din…’ urmata de denumirea alimentului nou autorizat, indiferent de proportia acestuia in produsul finit”, se mai arata in propunerea legislativa.
e eticheta produselor alimentare se va regasi denumirea alimentului nou autorizat astfel: vierme galben de faina uscat, congelat sau sub forma de pudra, in functie de forma utilizata; larvele gandacului de faina sub forma congelata sau de pasta; pulbere partial degresata de greier de casa; lacusta calatoare congelata/uscata/pudra/intreaga.
Proiectul de lege mai stabileste ca pe etichetele produselor alimentare care contin alimente noi (larvele gandacului de faina/ lacusta calatoare/ vierme galben de faina/ greier de casa) trebuie sa se mentioneze ca acest ingredient poate cauza reactii alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la acarieni si/sau crustacei si produse derivate din acestea. Mentiunea trebuie sa apara in imediata apropiere a listei ingredientelor.
Un articol, pastrat in forma propusa de initiatori, prevede ca produsele alimentare care sunt contin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piata ca alimente noi, provenite din spatiul Uniunii Europene, vor fi prezentate in suprafetele de vanzare clasice directe, intr un stand separat, delimitat de standurile ce contin produse consacrate care nu sunt nu contin insecte.
“Pentru corecta informare a consumatorilor si pentru a le da acestora posibilitatea sa afle informatii clare si complete cu privire la produsele alimentare care sunt/contin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piata ca alimente noi provenite din spatiul Uniunii Europene, operatorii economici au obligatia de a afisa la loc vizibil, usor accesibil, langa standul separat prevazut informatia ca produsele alimentare sunt/contin specii de insecte”, se mai arata in proiect.
Afisarea informatiei va fi realizata prin grija operatorului economic pe suport sau panou intr-o culoare contrastanta fata de culoarea de fond a panoului (…) Suportul sau panoul trebuie sa fie monocolor, fara degradeuri ori alte insemne grafice sau culori indicate, in mod vizibil si intr-o forma neechivoca, usor de citit cu font Times New Roman de 20. Informatiile trebuie sa fie scrise intr un loc vizibil, usor accesibil, care nu pot fi sterse si nu trebuie ascunse de alte materiale.
Nerespectarea prevederilor legii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 la 100.000 lei, constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor facandu-se de catre reprezentantii Autoritatii Nationale Pentru Protectia Consumatorilor.
Legea va intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.
Impotriva proiectului s-au pronuntat liderul senatorilor AUR, Claudiu Tarziu, care considera ca proiectul de lege reprezinta “o manipulare” si senatorul neafiliat Diana Iovanovici-Sosoaca, care a pledat pentru interzicerea insectelor in produsele alimentare destinate consumului uman.
“Produsul traditional nu ar trebui sa fie spurcat cu fainuri de insecte. Acest proiect vine in sprijinul producatorilor traditionali din Romania”, a spus senatorul PSD Calin Maties.
O alta propunere adoptata, marti, de plenul Senatului, vizeaza informarea consumatorilor cu privire la comercializarea produselor din materii prime romanesti prin care se stabileste pentru operatorii economici obligatia ca produsele fabricate exclusiv din materii prime romanesti sa fie semnalizate prin aplicarea unui insemn reprezentat de drapelul national al Romaniei, imediat langa produs, in campul vizual al consumatorului si usor de identificat de catre acesta. pentru”, Au fost inregistrate 71 de voturi “pentru” si 20 de abtineri.
Ambele propuneri legislative vor fi dezbatute de Camera Deputatilor, for decizional in aceste cazuri.