Agricultura

Fermierii campioni la rapita din judetele Mehedinti si Olt

Corteva Agriscience continua prezentarea fermierilor campioni, de aceasta data, in prim-plan sunt fermierii din judetele Mehedinti si Olt care au obtinut productii ridicate semanand aceeasi hibrizi performanti: PT298/Agile si PT303 Sclerotinia Protector.
Hibridul PT298/Agile a oferit o productie uimitoare in cadrul societatii Cosden Agro, din localitatea Darvari, judetul Mehedinti, acolo unde domnii Denis si Costi Buzuriu au obtinut, pe o suprafata de 50 ha,  productia de 5.450 kg/ha.
In cadrul societatii Agricultura Montecavalo, fermier campion la rapita a devenit domnul Fabrizio Granziera. Acesta isi desfasoara activitatea in localitatea Cujmir, judetul Mehedinti, si a obtinut o productie de 5.400 kg/ha cu hibridul PT298/Agile. „Noi lucram 1.000 ha, rapita am semanat rapita dupa grau, in total am avut 136 ha. Dupa recoltatul graului am scarificat, apoi am efectuat lucrari de pregatire cu discul si combinatorul si am fertilizat cu ingrasaminte complexe – 200 kg/ha. Semanatul a avut loc in data de 25 august si in toamna am aplicat doua insecticide si un erbicid.  In primavara am fertilizat, la final de martie, cu 300 kg/ha uree, si am mai administrat doua insecticide si doua fungicide, prima aplicare la inflorit si urmatoarea la caderea petalelor. Cultura nu a fost irigata si am recoltat in a doua jumatate a lunii iulie. Am fost multumit de productia obtinuta, ne-am bucurat ca nu s-a scuturat deloc. In aceasta toamna voi avea 170 ha cu rapita, peste 100 ha vor fi cu hibrizi Pioneer”, a declarat domnul Granziera.
In localitatea Prisaceaua, judetul Mehedinti, isi desfasoara activitatea fermierul campion Ionel Bogatu. Acesta a ales hibridul PT298/Agile si a obtinut o productie de 5.300 kg/ha pe o suprafata de 100 ha. “Pentru rapita planta premergatoare a fost graul. De aceea terenul a fost arat, anul trecut s-a putut, apoi am intervenit cu terra discul in doua treceri, am mai efectuat o trecere cu combinatorul si am fertilizat cu ingrasaminte complexe 18.46.0 – 200 kg/ha dupa care am semanat la inceputul lunii septembrie. In toamna cultura a primit doua tratamente, primul a fost format din insecticid, fungicid si erbicid, iar in cea de a doua trecere am administrat insecticid, fungicid si ingrasamant foliar pe baza de bor. Am continuat in primavara cu aplicarea tratamentelor, astfel ca la inceput am mai administrat un erbicid, un fungicid si un insecticid, a doua trecere a constat in aplicarea unui fungicid, a unui insecticid si a unui ingrasamant foliar, iar ultima trecere, in faza de terminarea infloritului, am aplicat insecticid si fungicid. In ceea ce priveste fertilizarea, am mai administrat uree – 300 kg/ha. Cultura s-a comportat bine, am recoltat in jurul datei de 15 iulie si am fost multumit de rezultat”, a punctat domnul Bogatu. Fermierul a obtinut aceasta productie in cultura neirigata si a afirmat ca in aceasta toamna va semana 200 ha cu rapita si ales deja trei hibrizi Pioneer.
Tot in judetul Mehedinti, in localitatea Corzu, isi desfasoara activitatea si urmatorul fermier campion, domnul Madalin Brezoi. Acesta lucreaza 350 ha, iar rapita a semanat anul trecut pe 70 ha, dupa orz. Hibridul PT298/Agile i-a oferit o productie de 4.900 kg/ha. “Anul trecut am scarificat 20 ha si 50 ha le-am arat, dupa care am pregatit terenul cu discul, in doua treceri. Am fertilizat la pregatirea patului germinativ cu ingrasamant complex 20.20.0 – 190 kg/ha si am semanat la final de august, inceput de septembrie. In toamna am aplicat un erbicid pentru frunza ingusta, un ingrasamant foliar pe baza de bor si a treia trecere a fost tot cu erbicid. In primavara am aplicat trei insecticide, doua treceri cu fungicide si un ingrasamant foliar. Am mai fertilizat in doua transe: 300 kg/ha de uree in data de 23 martie si nitrocalcar 250 kg/ha in perioada 17 aprilie – 1 mai. Am recoltat dupa data de 20 iunie, acum asteptam sa semanam din nou rapita pe 70-80 ha si am ales hibrizii PT298 – 30 ha, PT303 – 10 ha, PT315 – 15 ha”, a precizat fermierul campion. Acesta a mai adaugat faptul ca a fost foarte multumit de productia obtinuta, iar media pe toata ferma la aceasta cultura a fost de 4.500 kg/ha.
Sarbu Alexandru din localitatea Drincea, judetul Mehedinti, lucreaza 250 ha de teren si a devenit fermier campion datorita hibridului PT303 Sclerotinia Protector care i-a oferit o productie de 4.400 kg/ha. “A fost primul an in care am semanat rapita si nu ne-am asteptat sa fie atat de bine, speram sa obtinem undeva la 3.000 de kg/ha. Am semanat rapita dupa grau, am pregatit terenul corespunzator, adica am scarificat si apoi am efectuat cate o lucrare cu discul si combinatorul, dupa care am semanat in perioada 1-5 septembrie. In toamna am efectuat doua treceri cu erbicide si am aplicat un tratament ce a constat in fungicid, insecticid si regulator de crestere. In primavara, perioada 20-25 martie, am aplicat uree cu eliberare controlata – 250 kg/ha, dupa care am aplicat un biostimulator, iar al doilea tratament a constat in aplicarea unui fungicid, a unui ingrasamant foliar pe baza de bor si a unui insecticid. Am recoltat la finalul lunii iunie si pot spune ca am obtinut o productie neasteptat de buna. Toamna aceasta vom semana    70 ha cu hibrizii PT298, PT303 si PT314”, a punctat domnul Sarbu.
In judetul Olt, localitatea Calinesti, isi desfasoara activitatea fermierii campioni ing. Aura si Bogdan Juganu. Acestia au ales hibridul PT298/Agile si au obtinut 4.238 kg/ha. “In cadrul societatii Magry TopGan SRL lucram 312 ha, 94 ha au fost anul acesta cu rapita. Lucrarile efectuate in ferma sunt cele esentiale precum aratul, discuitul si tavalugitul. Hibridul PT298 a fost semanat in data de 5 septembrie, iar fertilizarea de care a beneficiat a fost urmatoarea: NPK 5.20.10 – 250 kg/ha aplicat in data de 25 august; uree – 150 kg/ha aplicata pe 13 februarie si inca 200 kg/ha in data de 8 aprilie. Tratamentele au fost aplicate doua in toamna, mai exact octombrie si noiembrie si doua in primavara, respectiv in aprilie si mai. Terenul nu a fost irigat, iar recoltatul a avut loc la inceputul lunii iulie. Impresia noastra despre acest hibrid este una foarte buna si il recomandam cu incredere si celorlalti fermieri. Pentru toamna aceasta avem planificat sa semanam 150 ha cu rapita, iar hibrizi Pioneer vom pune pe 75 ha si vom folosi PT298 si PT315”, au declarat ing. Aura si Bogdan Juganu.
In cadrul societatii Agro Chimical din judetul Olt, localitatea Brebeni,  isi desfasoara activitatea domnul Adrian Ciocloava care a cultivat hibridul PT298/Agile si a obtinut o productie de 4.100 kg/ha. “Lucram 500 ha si 80 ha le semanam in fiecare an cu rapita. Hibridul PT298 a fost semanat dupa grau, asa ca terenul a fost arat si apoi am efectuat lucrari cu discul in functie de sola, cate a fost nevoie, pentru a obtine un pat germinativ cat mai bun. Am fertilizat la pregatirea terenului cu NPK 20.20.0 – 250 kg/ha, dupa care am semanat in jurul datei de 5 septembrie. In toamna am aplicat trei insecticide si un fungicid, iar in primavara am avut mai multe interventii. Prima cu erbicid, am aplicat si doua fungicide si trei insecticide si un foliar pe baza de bor. Fara indoiala a fost anul insecticidelor! Cultura a fost in neirigat si am recoltat in a doua jumatate a lunii iulie. Productia putea fi cu 200-300 kg/ha mai mare daca nu s-ar fi scuturat, dar nu din cauza hibridului, ci din cauza ploii cu grindina. Cu siguranta potentialul hibridului este mai ridicat, a fost impresionanta cultura pana la recoltat, de aceea am ales acest hibrid si pentru aceasta toamna”, a afirmat fermierul campion.