Investitii

Tarfin finanteaza agribusiness-ul romanesc in sezonul de toamna cu 10 milioane de euro

Tarfin, agri-fintech-ul regional specializat in furnizarea de solutii avansate pentru sectorul agricol prin intermediul platformei sale digitale, isi propune sa sprijine agribusiness-ul romanesc in sezonul de toamna cu o suma totala de finantare de 10 milioane de euro.

Conform sursei citate, compania a inrolat peste 200 de distribuitori in platforma online in cel de-al doilea an de activitate pe piata din Romania.

‘Pe fondul unei piete agricole in schimbare, unde costurile inputurilor cresc constant, se contureaza o nevoie esentiala de finantare atat pentru fermieri, cat si pentru distribuitori. Odata cu majorarea preturilor la inputuri, atat fermierii, cat si distribuitorii s-au confruntat cu provocari financiare semnificative, care au influentat dinamica afacerilor locale’, a declarat Adina China Birta, director general al Tarfin Romania.

Astfel, datorita implicarii investitorilor strategici ai companiei, Tarfin poate sprijini fermierii in sezonul de vanzari de toamna, punand la dispozitie peste 10 milioane de euro prin investitii obtinute atat de la banci locale, cat si de la parteneri. Pe viitor, Tarfin urmareste diversificarea surselor de finantarea pentru a accelera dezvoltarea afacerii.

Conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), anul 2022 a adus o crestere economica de 4,8% pentru Romania in comparatie cu anul precedent. Cu toate acestea, sectorul agricol a influentat negativ evolutia PIB-ului, inregistrand o scadere de 0,5%.

‘Aceasta dinamica a rezultat din diminuarea cu 11,6% a volumului de activitate din agricultura. Chiar daca ponderea agriculturii in PIB a ramas constanta la 4,5% in 2022 in comparatie cu anul precedent, aceste cifre reflecta nevoia semnificativa de sprijin financiar pentru fermieri in fata provocarilor din ultimul an’, se mentioneaza in comunicat.

Totodata, printre obiectivele sezonului de vanzari de toamna se numara si introducerea unui nou tip de finantare pentru combustibilul necesar in desfasurarea activitatilor agricole. Potrivit sursei citate, aceasta initiativa nu doar ca va asigura o continuitate a activitatii in contextul fluctuatiilor economice si al preturilor volatile ale combustibilului, dar favorizeaza si dezvoltarea sectorului agricol prin promovarea unor practici responsabile fata de mediul inconjurator.

‘Pe langa sustinerea directa a fermierilor, Tarfin se implica si in dezvoltarea solutiilor de finantare adaptate la nevoile pietei din ce in ce mai digitale, punand accentul si pe aplicarea unor solutii financiare specifice pentru magazinele online’, se precizeaza in document.

In contextul in care comertul electronic castiga din ce in ce mai mult teren, ajungand sa reprezinte, in 2023, 22% din totalul vanzarilor globale cu amanuntul, aceasta initiativa vine in intampinarea celor care activeaza in mediul virtual, oferindu-le resursele financiare necesare pentru a-si extinde afacerile, a-si diversifica produsele sau a investi in promovarea si dezvoltarea tehnologica.

Tarfin este o companie fondata in 2017 in Turcia de catre Mehmet Memecan. Compania isi propune sa faciliteze accesul fermierilor la finantare rapida si convenabila, cu ajutorul tehnologiei si a unei retele extinse de distribuitori.

Tarfin a primit asistenta tehnica in raportare financiara si audit independent in cadrul ‘Programului de pregatire inainte de investitii’ al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in 2019. In 2020, Tarfin a avut dreptul la asistenta tehnica oferita companiilor de microfinantare in cadrul Programului pentru Ocuparea Fortei de Munca si Inovare Sociala (EaSI) al Comisiei Europene.