Analiza

Romania ocupa locul 2 in Europa la numarul de familii de albine

Romania ocupa locul doi in Europa la numarul de familii de albine, dupa Spania, cu un total de 2,3 milioane, inregistrand o productie de miere de aproape 30.000 de tone si un consum anual de 1,2 kg/locuitor, potrivit datelor statistice anuntate de reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), la Targul National al Mierii.

“Daca va uitati pe statistici, am inceput cu pana intr-un milion de familii de albine in anul 2007, la integrarea in UE, si acum avem peste 2,3 milioane. Suntem a doua tara europeana ca numar de familii de albine, dupa Spania. De asemenea, in 2007 aveam o productie de 16.000 tone de miere si acum am ajuns la aproape 30.000 de tone. Am inceput cu un consum de o jumatate de kilogram de miere pe cap de locuitor si acum suntem la 1,2 kg/locuitor/an”, a sustinut directorul general adjunct al Directiei Generale Politici Agricole din cadrul Ministerului Agriculturii, Gheorghe Tinel.

Acesta a subliniat ca si Programul National Apicol (PNA) a devenit atractiv pentru sector, in conditiile in care in 2007 gradul de absorbtie a fost de 17%, iar in prezent a fost accesat 100%, insa din numarul total de apicultori inregistrati, respectiv 32.000, doar 8.000 de apicultori au luat fonduri din PNA, adica 25% din total.

“Prin Programul National Apicol sunt alocati pana in 2027 circa 60 de milioane de euro, 30 de milioane de la noi, 30 de milioane de la Bruxelles. Vreau sa va reamintesc ca am inceput cu grad de absorbtie, in 2007, de 17%, 50% a fost in 2008 si am ajuns la 100%, ceea ce inseamna ca devine atractiv, dar fata de numarul de apicultori inregistrati, de 32.000, numarul celor care acceseaza PNA este la un sfert, 25%, adica 8.000. Am crescut intr-adevar, de la 2.500 la inceput, la 8.000 acum, dar mai avem pana la a-l face un program de masa pentru apicultori”, a mai spus Tinel.

Statistica legata de consumul de miere din Romania, de 1,2 kg/an/locuitor, a fost contrazisa de reprezentantii Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA) care sustin ca datele sunt exagerate, consumul real fiind in jur de 550 de grame/locuitor/an.

“Pare exagerata aceasta cifra privind consumul de miere in Romania si probabil ca este o eroare undeva in sistem, pentru ca daca am sta si ne-am gandi, 1,2 kg pe cap de locuitor ar reprezenta toata mierea care s-a produs anul trecut in Romania. Si nu cred ca s-a intamplat lucrul acesta. Probabil ca vine pe fondul faptului ca nu au s-a exportat nimic din Romania si au presupus ca totul s-a consumat in tara. Este vorba despre mierea care exista pe stoc si din pacate nu a mancat-o inca romanul. Noi ne-am bucura sa o manance, pentru ca nu am mai face acel efort de a o vinde in afara si la un pret mai mic, pentru ca ea se vinde angro. Este cu totul eronat. Mare parte din cantitatea de miere ce s-a produs anul trecut inca exista pe stoc la apicultori, din cauza faptului ca nu exista piata de desfacere, din cauza dumpingului facut de China si Ucraina in ultimii ani, practic la nivelul pretului zaharului. 5 lei, cu atat vine mierea in port la Hamburg”, a explicat Razvan Coman, reprezentantul Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania.

Potrivit acestuia, calitatea mierii venita din import lasa de dorit, iar acest lucru a fost confirmat de ultimul studiu al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA), care a concluzionat ca jumatate din mierea care a intrat in Uniunea Europeana este falsificata.
“In ceea ce priveste caracteristicile ei sunt dubii destul de mari. Se vede si in ultimul studiu facut de EFSA, unde practic jumatate din mierea care a intrat in Uniunea Europeana este falsificata intr-un mod sau altul. Si mai e un aspect: dam mierea buna in afara – mierea din Romania este recunoscuta ca fiind de buna calitate – si importam surogate din China sau din alte parti ale lumii care in mare parte nu sunt miere”, a spus el.

Reprezentantul ACA considera ca solutiile pentru sectorul apicol ar trebui sa vina de la UE, pentru ca in Romania lucrurile se misca foarte greu.

“Solutiile nu cred ca pot veni la nivel de Romania, pentru ca aici lucrurile se misca foarte greu, ci mai repede consider ca ar trebui facut ceva la nivelul Uniunii Europene, pentru ca preturile la produsele venite din afara sunt extraordinar de mici. Consider ca un regulament antidumping ar fi binevenit. Acesta exista, dar trebuie aplicat. Nu se aplica pana cand o serie de producatori din Uniunea Europeana nu se unesc sa faca ceva in sensul acesta. Sunt mai multe tari care sustin acest lucru alaturi de Romania, respectiv Ungaria, Slovenia, sa vedem daca Bulgaria si Polonia vor fi interesate, pentru ca acestia sunt exportatorii de miere din Uniunea Europeana, tot catre Uniunea Europeana. Ceilalti produc mult mai putin decat consuma si atunci interesul lor nu este de antidumping ci pur si simplu sa ia o miere la un pret foarte mic ca sa o comercializeze cat mai sus”, a explicat Razvan Coman.

Nu in ultimul rand, reprezentantul ACA a mai spus ca in anii 2022 si 2023 cantitatea de miere exportata a fost la un nivel de circa 10% din productie, in schimb importurile au crescut foarte mult.

“Daca inainte exportul reprezenta undeva la jumatate din cantitatea de miere produsa, in anii 2023 si 2023 nu stiu daca s-a exportat mai mult de 10% din mierea produsa in Romania, dar in schimb s-a importat mai mult. De ce? Ramane ca fiecare om sa isi puna intrebarea in momentul in care merge si isi cumpara un borcan, sa citeasca foarte bine pe eticheta ce scrie pe ea”, a concluzionat Razvan Coman.
Acesta a fost prezent la Targul National al Mierii, organizat de vineri pana duminica, de catre Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania (ACA) pe platforma apicola din Baneasa, unde peste 100 de apicultori sunt prezenti cu produsele stupului.