Import/Export

Restrictiile la importurile de cereale din Ucraina ar putea fi prelungite pana la sfarsitul anului

Interzicerea temporara a vanzarilor de cereale ucrainene scutite de taxe vamale ar trebui prelungita pana la finalul anului, a afirmat comisarul european pentru agricultura, Janusz Wojciechowski, declaratie care contrazice politica Executivului comunitar, informeaza Euronews.

In 2 mai, Uniunea Europeana a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, Romaniei si Slovaciei sa interzica vanzarile interne de grau, porumb, rapita si seminte de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permitand in acelasi timp tranzitul acestor marfuri pentru export in alta parte. Aceasta interdictie urmeaza sa expire pe 15 septembrie.

Dupa ce invazia ruseasca a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagra, mari cantitati din cerealele tarii – care sunt mai ieftine decat recoltele UE – au ramas in Europa Centrala si de Est (CEE), din cauza blocajelor logistice, afectand preturile si vanzarile pentru fermierii locali.

Saptamana trecuta, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat ca tara sa se opune cu fermitate oricaror restrictii la importurile de cereale impuse de tarile vecine, dupa ce vor expira restrictiile UE, in 15 septembrie.

Alte state membre UE, cum ar fi Germania si Franta, si-au exprimat ingrijorarea privind impactul restrictiilor asupra integritatii pietei unice europene.

Comisia Europeana, care a negociat acordul in incercarea de a preveni masuri de retorsiune necoordonate din partea statelor membre din Europa de Est, a insistat ca se va renunta la interdictie pe 15 septembrie si apoi eforturile vor viza imbunatatirea capacitatii de transport si depozitare, precum si a infrastructurii.

Dar joi Wojciechowski, care este polonez, a contrazis politica Executivului comunitar si a sprijinit explicit prelungirea interdictiei pana la finalul anului.

‘Observatia mea este ca aceasta interdictie locala functioneaza bine, au fost oprite importurile directe catre aceste cinci state, dar am vazut si consecinte negative, in general, pentru piata UE, deoarece importurile au continuat catre alte tari care au nevoie de cereale ucrainene, cum ar fi Spania, Italia si Tarile de Jos’, le-a spus Wojciechowski parlamentarilor europeni.

Acesta a adaugat: ‘Ne putem astepta – aceasta este observatia mea – ca in cazul in care interdictia nu va fi prelungita sa avem aceeasi problema pe care am avut-o inainte in cazul celor cinci tari’.

Deschiderea completa a pietei sau inchiderea ei reprezinta ‘extreme diferite’ si a sugerat in schimb o a treia optiune posibila, in care sa fie mentinuta interdictia temporara, dar sa fie acordat sprijin financiar suplimentar pentru a sustine transportul.

Conform comisarului, doar 2% – 3% din cerealele ucrainene sunt transportate catre tari din afara UE, inclusiv in Africa, deoarece costurile de transport sunt prea ridicate, astfel incat operatiunea ‘nu este viabila economic’. In consecinta, majoritatea cerealelor raman pe piata europeana.

‘Aceasta este principala bariera: transportul nu functioneaza bine’, a declarat Wojciechowski.

Acesta a prezentat un nou program de subventii pentru a ajuta firmele din Ucraina sa-si aduca vapoarele cu cereale spre porturile UE si sa le vanda pe plan global. Subventiile ar trebui sa fie in valoare de 20 – 30 euro pe tona de cereale, in functie de destinatia finala. Astfel ar rezulta un program de 600 milioane de euro, platit din bugetul UE, pentru a facilita transportul a 20 milioane de tone pana la finalul anului, a explicat oficialul.

Comisarul a subliniat ca planul este ‘propunerea sa personala’, dar l-a discutat pe plan intern cu colegii sai si cu reprezentantii Bulgariei, Ungariei, Poloniei, Romaniei si Slovaciei, dar si ai Ucrainei.

‘Cred ca este cea mai buna solutie si sper ca intreaga Comisie Europeana sa-l analizeze si sa-l aprobe. Problema este dificila si trebuie sa actionam in spiritul solidaritatii cu fermierii, cu statele membre afectate de situatie, dar si cu Ucraina’, a mai spus comisarul european pentru agricultura, Janusz Wojciechowski.