MADR

Primele sase centre de colectare legume -fructe, prin Casa Unirea, vor fi construite in acest an

Constructia primelor sase centre de colectare legume-fructe, dintr-un total de 15 care vor fi realizate prin Casa Unirea, va incepe in acest an, iar pana la sfarsitul lunii august 2024 estimam ca vor fi finalizate, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin Barbu.

“Ministerul Agriculturii, prin Casa Unirea, va veni cu un model tip de centru de colectare legume-fructe in bazinele legumicole. Proiectul este finalizat in proportie de 90% si urmeaza sa fie aprobat in Guvern. Anul acesta vor intra deja in constructie sase centre, cu o suprafata de 3.000 mp si 1.000 mp de temperatura controlata, plus patru benzi de sortare, etichetare si ambalaje, totul pe independenta energetica, fara consum de energie. Sper sa fie finalizate pana la sfarsitul lunii august 2024. Acestea vor fi amplasate in bazinele legumicole”, a precizat Barbu.

In ceea ce priveste amplasarea acestor centre de colectare, seful MADR a transmis ca se va tine cont de judetele in care au fost depuse cele mai multe cereri pe programul Tomata.

“Pentru amplasarea acestor centre de colectare se vor lua in calcul judetele cu cele mai multe cereri depuse pe programul Tomata, urmand ca si pentru celelalte centre sa se tina cont de cererile depuse si de bazinele legumicole de la noi din tara. In prezent, judetul Olt are cele mai multe solicitari, sunt aproape 7.000 de cereri pe programul Tomata”, a spus el.

Ministrul Agriculturii a explicat ca aceste centre de colectare vor fi construite de Casa Unirea si ulterior vor fi date in administrarea cooperativelor constituite din membrii unitatilor administrativ-teritoriale (UAT) din bazinele legumicole care au accesat fonduri pentru instalarea tanarului fermier.

“Ministerul Agriculturii si Casa Unirea, pentru a nu mai avea cantitate foarte mare de tomate, vor merge catre retailer si vor solicita cantitatile necesare pentru tot timpul anului. Ulterior, Casa Unirea si cooperativele care vor lua in gestiune centrele de colectare vor face un plan de culturi, pentru ca intentionam sa acordam o subventie pe cantitate, ceea ce inseamna ca fermierii vor primi aceasta subventie pe kilogramul adus la centrul de colectare”, a subliniat Barbu.

Potrivit acestuia, fiecare centru de colectare va avea un laborator performant pentru verificari rapide, in asa fel incat romanii sa nu mai fie speriati ca legumele si fructele pe care le cumpara depasesc limitele admise la reziduurile de pesticide.

“Mi-as dori sa avem legume de calitate si tocmai lucrul acesta vrem sa il facem. Nu vrem sute de mii de tone, vrem tomate si legume calibrate, care sa aiba performanta si acestea sa fie prezente pe rafturile retailerilor. Aceste centre de colectare vor avea niste laboratoare foarte performante, astfel incat in 3 ore legumele si fructele care sunt aduse in aceste centre vor avea si buletin de analize. Mai mult de atat, pe partea de verificare a depasirilor de pesticide, vreau sa incheiem un protocol atat cu UASMV, care are trei laboratoare super performante si pe care in perioada urmatoare le vor acredita pentru lucrul acesta, dar voi da o parte din verificari si la ANSVSA, in asa fel incat sa asiguram o hrana corecta, sanatoasa, sa nu mai avem probleme, iar romanii sa nu mai fie speriati ca legumele pe care le cumpara au depasiri de pesticide. Vreau sa eliminam lucrul acesta”, a sustinut ministrul Agriculturii.

Barbu a afirmat ca, din probele luate anul acesta pe tomatele din programul ministerului, buletinele de analiza nu au aratat vreo depasire a limitei admise pentru reziduurile de pesticide. Vorbim de programul Tomata. S-au luat pe esantion, s-au dus in control, s-au luat si probe acolo unde au fost sesizari privind depasiri, pentru ca anumiti legumicultori au fost parati de catre vecini si, din datele pe care ANF-ul mi le-a pus la dispozitie si din buletinele realizate in laboratoare, s-a constatat ca niciun produs care a fost facut de legumicultorul roman nu a avut depasiri de pesticide”, a mai spus seful MADR.

Desi nu a precizat la cat se ridica investitia pentru constructia celor sase centre de colectare, Barbu a mentionat ca in momentul de fata Casa Unirea are fonduri pentru aproape cinci centre de colectare, iar diferenta va veni de la bugetul de stat.

“Casa Unirea este in prezent pe profit, dar as vrea sa explic pentru ca nu stiu cati au inteles ce s-a vrut sa se faca cu acest proiect. Casa Unirea nu trebuie sa faca profituri enorme. Rolul Casei Unirea este de a integra producatorii si fermierii romani cu retailerii. Casa Unirea trebuie sa aiba o marja de adaos de 1 – 1,5%. Casa Unirea trebuie sa-si sigure cheltuielile pe care le are cu salariatii, plus cheltuielile pe care le are cu anumite tranzactii bancare. Sa stiti ca retailerii s-au indreptat foarte mult catre Ministerul Agriculturii, dupa aceasta ordonanta privind plafonarea adaosului comercial, iar discutiile cu ei nu cred ca au mai fost asa deschise ca si acum. Nu s-a pus problema sa nu fie livrate catre retaileri cantitati de legume, cantitati de lapte de la Casa Unirea. Retailerii sunt de acord”, a adaugat acesta.