ING Bank Romania sustine cu finantari de 20 de milioane de euro grupul DN Agrar

ING sprijina cu finantari totale de 20 milioane de euro dezvoltarea grupului DN Agrar, care isi propune sa creasca, in mod sustenabil, capacitatea de productie a fermelor si sa investeasca in proiecte de digitalizare si modernizare, conform unui comunicat al bancii.
Planurile de viitor includ constructia unei noi ferme, dar si a unei fabrici de compost, utilizarea robotilor industriali in ferme si instalarea de panouri solare.
Anul trecut, DN Agrar a contractat un credit de 13,8 milioane de euro de la ING Bank pentru achizitia fermei Apold. Dupa preluarea fermei Lacto Agrar in 2021 si achizitia fermei Apold in 2022, DN Agrar a devenit cea mai mare ferma zootehnica cu productie de lapte de vaca din Romania.
‘ING Bank Romania a intrat pe segmentul finantarii agriculturii in anul 2015. Parteneriatul cu grupul DN Agrar a pornit un an mai tarziu, in 2016, cand le-am acordat si primul credit in valoare de 5 milioane de euro. Astazi, sapte ani mai tarziu, valoarea creditelor contractate de DN Agrar de la ING Bank a ajuns la 20 milioane de euro si ne bucuram sa avem o colaborare stransa. Am crezut, inca de la inceput, in ideea lor de a dezvolta aceasta afacere, i-am sustinut pentru a creste si o facem in continuare, cu atat mai mult in tranzitia lor catre practici sustenabile. Credem in potentialul de crestere pentru piata laptelui in Romania, pentru ca exista loc atat in ceea ce priveste imbunatatirea productivitatii, cat si cresterea sustenabila a numarului de vaci. DN Agrar va avea un rol important in acest sens, atat prin modelul lor de business, cat si prin experienta si practicile sustenabile pe care le-au adus si le pot aduce in acest domeniu’, a spus Marius Gavrea, expert agribusiness, ING Bank Romania.
Grupul DN Agrar este format din 15 companii cu un total de 12.000 de bovine si peste 7.000 de hectare de teren, avand o valoare de piata de aproape 130 milioane de lei. In primul trimestru al anului 2023, DN AGRAR a inregistrat o cifra de afaceri de 44 milioane de lei (o crestere de 48% fata de aceeasi perioada a anului trecut), iar profitul net a ajuns la 8 milioane de lei (un avans de 172% comparativ cu anul precedent). Din 2022, compania este listata la Bursa de Valori Bucuresti, in piata AeRO.
‘In anul 2022, pentru preluarea fermei de vaci Apold, am accesat un imprumut de 13,8 milioane de euro de la ING Bank, partenerul nostru de incredere de peste 7 ani. Aceasta achizitie ne-a permis extinderea afacerii si a investitiilor in ferma, in flota de utilaje si echipamentele utilizate. Astfel, anul trecut, am devenit cel mai mare producator de lapte de vaca din Romania, in urma a doua achizitii (fermele Apold si Lacto Agrar), inregistrand o crestere de peste 60% a activelor totale. Strategia noastra este de a sustine o agricultura integrata, parte a unei economii circulare. Vom investi in continuare in digitalizarea si modernizarea fermelor noastre, cu echipamente performante, la standarde internationale, sisteme pentru agricultura de precizie, precum si in instalarea de panouri solare, constructia unei noi ferme si a unei noi fabrici de compost’, a declarat Jan Gijsbertus De Boer, presedinte al Consiliului de Administratie DN Agrar.
Grupul DN Agrar vizeaza constructia unei noi ferme – proiectul Straja, cu o capacitate totala de 5.000 de animale, insemnand 3.600 de vaci de lapte si 1.400 de tineret bovin, pe o suprafata totala de 10 hectare.
Pentru a imbunatati eficienta lucrului in ferme, DN Agrar va instala si utiliza roboti industriali in halele de muls, ceea ce va duce la o reducere de 50% a muncii manuale, dupa finalizarea si implementarea acestui proiect. Totodata, pentru a reduce costurile cu transportul apei catre lagunele de gunoi si cele cu resturile vegetale de pe campuri, va construi si o fabrica de compost, care va duce si la infiintarea unei linii alternative de afaceri.
Mai mult, DN Agrar va instala panouri solare pe acoperisurile fermelor Cut, Lacto Agrar si Apold.
Grupul DN Agrar este cea mai mare ferma zootehnica integrata din Romania, cu productie de lapte de vaca si productie vegetala. Grupul isi desfasoara activitatea in centrul Transilvaniei, in judetele Alba, Sibiu si Hunedoara. Compania a fost fondata in 2008 de Jan Gijsbertus de Boer. Principalele domenii de activitate ale companiei sunt: zootehnie, productia agricola vegetala, servicii agricole, logistica, transport, turism si servicii de consultanta in afaceri si management.