Agricultura

Agricover a afisat venituri in scadere cu peste 20%, dupa prima jumatate a anului

Agricover a raportat venituri din Agribusiness de 1,06 miliarde lei, in prima jumatate a acestui an, in scadere cu 20,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, si o pierdere din exploatare de 36,29 milioane lei.

Potrivit unui comunicat al companiei, diminuarea veniturilor a fost cauzata de scaderea drastica a preturilor de comercializare a unor inputuri agricole, in principal produse pentru nutritia plantelor. Contextul care a generat pierderile inregistrate in primele sase luni a fost depasit si nu va mai impacta rezultatele din a doua jumatate a anului, subliniaza sursa citata.

Profitul operational consolidat s-a cifrat la 7,51 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2023.

‘In aceasta vara incheiem un ciclu de 12 luni de volatilitate contextuala extrema. Cu toate acestea, pentru urmatoarele 6 luni nu se prefigureaza surprize majore, ceea ce ne da incredere ca decizia noastra de a prioritiza nevoile fermierilor ne va intari reputatia de partener de afaceri stabil si de incredere. Modelul nostru de afaceri sinergic si centrat pe nevoile fermierului si-a demonstrat inca o data rezilienta: portofoliul de clienti este in crestere iar Grupul este profitabil. Conditiile nefavorabile de piata au avut un impact negativ asupra performantei segmentului Agribusiness si, in egala masura, au impactat pozitiv performanta remarcabila a segmentului Agrifinance’, a declarat Liviu Dobre, CEO al Agricover Holding.

Pe de alta parte, contextul economic a generat o cerere sporita de servicii financiare. Astfel, Agricover Credit IFN a raportat 2,96 miliarde lei valoarea nominala a creditelor si avansurilor in sold la 30 iunie 2023, cu 13,9% mai mare decat la 30 iunie 2022. Profitul inainte de impozitare realizat de segmentul Agrifinance in primul semestru 2023 a fost de 57,46 milioane lei (cu 52,8% mai mare decat in primele sase luni din 2022).

Numarul fermierilor care au folosit serviciile Grupului a atins un nivel record de 10.587, in crestere cu 6,4% in iunie 2023 fata de decembrie 2022.

Agricover Holding este un grup de societati care activeaza in sectorul de agribusiness european si cuprinde liniile de business Agricover Distribution, specializata in distributia de inputuri agricole, Agricover Credit, institutie financiara nebancara specializata in finantarea fermierilor si Agricover Technology, prin care fermierii au acces la cele mai noi inovatii in agricultura digitala mondiala.