Subventii

MADR: Peste 22 de milioane de euro pentru cultivarea legumelor in spatii protejate

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) continua programul de sustinere a productiei de legume in spatii protejate pentru perioada de extrasezon (toamna-iarna 2023-2024), fondurile alocate pentru acest sprijin fiind de peste 22 de milioane de euro, potrivit unui proiect de Hotarare publicat pe site-ul MADR.

Astfel, legumicultorii vor beneficia de un ajutor de minimis de maximum de 1.000 de euro/1.000 mp/beneficiar pentru cultivarea de tomate, ardei gras sau lung, gogosari,castraveti, fasole pastai, salata, spanac si ceapa verde in spatii protejate.

Resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis prevazute de prezenta hotarare sunt in suma de 109,373 milioane de lei, reprezentand echivalentul a 22,1 milioane de euro, acestea fiind asigurate din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii pe anul 2024.

Potrivit proiectului, schema de ajutor de minimis se acorda intreprinderilor / intreprinderilor unice care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole, pentru sustinerea productiei de legume cultivate in spatii protejate, respectiv: producatorilor agricoli persoane fizice care detin atestat de producator emis in baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, valabil pana la 31 decembrie 2024; producatorilor agricoli persoane fizice autorizate,  intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale; producatorilor agricoli persoane juridice.

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru productia de legume in spatii protejate, beneficiarii trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele criterii de eligibilitate: sa solicite ajutorul de minimis prevazut de prezenta hotarare; sa utilizeze o suprafata cumulata de spatii protejate de minimum 1.000 mp, cultivata exclusiv cu una dintre culturile de tomate, ardei gras si/sau lung si/sau gogosar, castraveti, fasole pastai, salata, spanac, ceapa verde; sa marcheze suprafata prevazuta, la loc vizibil, cu o placa-indicator, pe care sa se gaseasca inscriptia “Program sustinere legume, perioada 2023-2024”, sa obtina productiile minime corespunzatoare culturii de legume.

De asemenea, ei trebuie sa fie inregistrati in evidentele Registrului agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu legume in spatiile protejate in anul 2023, sa detina Registrul de evidenta a tratamentelor cu produse de protectie a plantelor, sa faca dovada obtinerii productiei minime realizate, prin documente justificative in functie de forma de organizare si sa obtina legume care nu depasesc continutul maxim aplicabil reziduurilor de pesticide.

“Pentru suprafata prevazuta de 1000 mp se accepta o o diferenta de – 50 mp rezultati in urma verificarii in teren a suprafetei cultivate cu legume”, se precizeaza in proiectul de act normativ. Productiile minime pe care trebuie sa le obtina benficiarii sunt: 3.000 kg/1.000 mp pentru cultura de tomate; 2.000 kg/1.000 mp pentru cultura de ardei gras si/sau lung si/sau gogosar; 4.000 kg/1.000 mp pentru cultura de castraveti; 1.500 kg/1.000 mp pentru cultura de fasole pastai; 10.000 plante/1.000 mp pentru cultura de salata; 1.000 kg/1.000 mp pentru cultura de spanac; 100.000 bulbi/plante/1.000 mp pentru cultura de ceapa verde.

Potrivit proiectului MADR, cererile se vor depune in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a Hotararii de Guvern.

Valorificarea productiei se va face in perioada 1 noiembrie 2023 – 31 ianuarie 2024, iar platile se vor efectua dupa data de 26 februarie 2024.