Bauturi

Heineken se retrage de pe piata din Rusia

Producatorul olandez de bere Heineken si-a anuntat iesirea completa din Rusia, vanzandu-si operatiunile locale grupului rus Arnest, pentru suma simbolica de un euro, fara optiunea de rascumpararea afacerii, transmite Reuters.

Heineken, care fabrica in Rusia sortimentele Botsjkarev si Ochota en Tri Medvjedja, a precizat ca tranzactia a obtinut toate aprobarile necesare si va avea probabil ca rezultat pierderi exceptionale de 300 de milioane de euro.

Heineken are sapte fabrici de bere in Rusia, unde lucreaza 1.800 de persoane, care isi vor pastra locurile de munca in urmatorii trei ani.

In martie 2022, Heineken si-a anuntat intentia de a iesi de pe piata rusa, dupa ce Rusia a invadat Ucraina, dar procesul a durat mai mult decat estima al doilea mare producator mondial de bere.

“Evolutiile recente demonstreaza provocarile semnificative cu care se confrunta marile companii producatoare care ies din Rusia”, a afirmat directorul general Dolf van den Brink.

Si grupul belgian Anheuser-Busch InBev NV a anuntat recent ca suspenda vanzarile marcii de bere Bud in Rusia si renunta la toate beneficiile financiare de pe urma societatii mixte care opereaza in tara.

Cel mai mare producator mondial de bere este partener in Turcia si Ucraina cu Anadolu Efes din Turcia, dar nu este actionar majoritar. Societatea mixta AB InBev-Efes are 11 fabrici de bere in Rusia, unde lucreaza 3.500 de persoane, si trei in Ucraina, unde sunt 1.800 de angajati.

De la lansarea invaziei in 24 februarie, sute de companii s-au retras din Rusia, lasand in urma active de miliarde de dolari.