Import/Export

Egiptul a cumparat 60.000 de tone de grau din Romania

Autoritatea Generala pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabila pentru achizitiile strategice de grau in numele statului egiptean, a cumparat o cantitate de 60.000 de tone de grau din Romania, la o licitatie internationala, transmite Reuters.

Marfa va fi expediata intre 5-20 octombrie. La licitatie internationala GASC a cautat sa cumpere grau care sa fie expediat in perioada 5-20 octombrie si/sau 25 octombrie-10 noiembrie si/sau 15-30 noiembrie.

Institutia a cerut furnizorilor sa prezinte oferte pe baza pretului free-on-board (FOB), iar plata ar urma sa se faca la vedere (imediat) utilizand fonduri provenite de la Islamic Trade Finance Corporation (ITFC).

Graul romanesc a avut cel mai scazut pret la licitatie, iar traderii spun ca plafonul neoficial de pret stabilit de Rusia face graul rusesc mai putin competitiv.

“Pretul minim neoficial de export al Rusiei pare ca reprezinta o frana pentru ofertele rusesti prezentate la licitatia GASC. Diverse companii au oferit un pret free-on-board (FOB) de 270 de dolari pe tona pentru graul rusesc, permitand graului provenit din Romania si Bulgaria sa fie oferit la un pret mai scazut”, sustine un trader german.

Egiptul este cel mai mare cumparator mondial de grau, un produs de baza necesar pentru a mentine programul de subventionare a painii, de care depind peste 70 de milioane dintre cei 103 de milioane de egipteni.