Agricultura

Raport Corteva: Estimarile pentru intregul an indica o crestere continua a veniturilor

Corteva a raportat rezultatele din al doilea trimestru si primul semestru din 2023 si actualizeaza previziunile privind vanzarile nete si profitul pe intregul an. Conform raportului, performanta foarte buna a segmentului de seminte a compensat considerabil efectele negative ale portofoliului de produse pentru protectia plantelor in S1, iar estimarile pentru intregul anul indica o crestere continua a veniturilor, a EBITDA operational si a marjei contributiei. De asemenea, analiza releva o executie buna, in curs de realizare a obiectivelor de crestere financiara pentru 2025.

Corteva – repere pentru prima jumatate a anului 2023

Raportul Corteva pentru al doilea trimestru si primul semestru din 2023 arata ca vanzarile nete din prima jumatate a anului acesta au crescut cu 1% fata de anul precedent, conduse de segmentul de seminte. Vanzarile organice1 au crescut cu 2% in aceeasi perioada, inregistrand cresteri in America de Nord si EMEA.

Vanzarile nete de seminte au crescut cu 8%, in vreme ce vanzarile organice1 au crescut cu 9%. Pretul a crescut cu 14% la nivel global, ca urmare a strategiei de pret in functie de valoare si recuperarii costurilor mai ridicate ale materiilor prime. Reducerile de volum au fost generate de incheierea activitatii din Rusia, scaderea suprafetei cultivate cu porumb in regiunea EMEA2 si scaderea volumelor de Safrinha in America Latina, partial compensate de cresterea suprafetelor cultivate cu porumb din America de Nord2.

Atat vanzarile nete de produse pentru protectia plantelor, cat si vanzarile organice1 au scazut cu 9%. Scaderea de volum a fost determinata de retragerile strategice de produse, epuizarea stocului si de momentul cererii sezoniere influentat de conditiile meteo si achizitiile amanate ale fermierilor. Cresterile de pret au reflectat politica de stabilire a preturilor in functie de valoare si o performanta de executie puternica in urma inflatiei costurilor, in special in EMEA2 si America de Nord2.

Veniturile GAAP si veniturile din exploatare pe actiune (EPS) din operatiunile continue au fost de 1,49 miliarde $ si, respectiv, 2,07 $ pe actiune pentru prima jumatate a anului 2023, cu scaderi fata de anul precedent, determinate de volumele mai mici, cursul de schimb si cheltuielile nemonetare asociate planurilor de pensii actuale. EBITDA1 operational a fost de 2,98 miliarde de dolari, o imbunatatire cu 8% fata de anul anterior datorita implementarii executiei preturilor si masurilor de productivitate, compensate partial de volumele mai mici, impreuna cu provocarile legate de costuri si valuta. EPS1 operational a fost de 2,76 dolari per actiune, o crestere de 6% fata de anul anterior.

Conducerea companiei Corteva Agriscience a revizuit previziunile privind vanzarile nete si castigurile pentru intregul an 20233. Se preconizeaza ca vanzarile nete vor fi cuprinse intre 17,9 miliarde $ si 18,2 miliarde $, iar EBITDA operational1 va fi cuprins intre 3,50 miliarde $ si 3,65 miliarde $. Se preconizeaza ca EPS operational1 va fi cuprins intre 2,75 si 2,90 $ pe actiune.

Noutati din companie

Enlist E3 (trademark) devine cea mai bine vanduta tehnologie de soia in SUA

Compania se asteapta ca in 2023 Enlist E3 sa aiba o cota de piata pe piata americana de cel putin 55%, reprezentand ~75% din gama Corteva – o realizare notabila avand in vedere ca este pe piata de numai 4 sezoane. Se preconizeaza ca procentul Enlist E3 cu germoplasma brevetata de Corteva va depasi 80%.

Noile lansari de produse demonstreaza puterea unui portofoliu unic, inovator

Compania a anuntat ca hibrizii de porumb PowerCore® Enlist® Refuge Advanced® (RA) vor fi disponibili pentru cultivare in sezonul de vanzari 2024 in SUA si Canada. Fermierii vor avea la dispozitie flexibilitatea suplimentara a refugiului integrat, impreuna cu o combinatie avansata de control al daunatorilor, toleranta la erbicide si genetica de top in industrie cu porumbul PowerCore® Enlist®.

Compania a anuntat, de asemenea, Bexoveld™ active ca denumire comerciala pentru cel mai nou erbicid din portofoliul sau inovator. Ingredientul activ va oferi cultivatorilor de cereale un alt instrument pentru controlul buruienilor cu frunza lata. Bexoveld™ active este o noua molecula brevetata descoperita de Corteva si reprezinta un erbicid din a treia generatie de 6-Arylpicolinat (6-AP), construit pe baza cunostintelor profunde ale companiei cu privire la erbicidele Arylex™ active si Rinskor™ active. Corteva se preconizeaza sa lanseze Bexoveld™ active in America de Nord in 2028 si in Europa in 2030, in functie de obtinerea aprobarilor de la autoritatile competente.

Anunturile recente privind produsele biologice intaresc pozitia de lider pe un segment de piata in plina expansiune

Compania a semnat un acord exclusiv cu BioCeres pentru a accelera procesele de reglementare necesare pentru lansarea pe piata europeana a unui bioinsecticid de ultima generatie. Acest produs biologic ofera o eficacitate comparabila cu cea a insecticidelor conventionale si vizeaza culturile de porumb, alte cereale, precum si semintele de floarea-soarelui si de rapita.

Compania a incheiat un acord de licenta cu Lavie Bio, prin care Corteva obtine drepturi exclusive pentru dezvoltarea ulterioara si comercializarea de biofungicide destinate combaterii bolilor in livezi. Aceasta colaborare demonstreaza angajamentul ambelor companii de a oferi fermierilor instrumente ecologice, durabile si cu eficacitate dovedita.

Compania a anuntat ca produsul Utrisha™ N, bazat pe microorganisme pentru fixarea azotului, a fost certificat in cadrul Programului Process Verified Program al Departamentului de Agricultura al Statelor Unite (USDA) – fiind primul biostimulator inclus in acest program. Sigla de Verificare a Procesului USDA le ofera fermierilor asigurarea ca sistemul de management al calitatii, validat de catre USDA, si etapele specifice de proces, stabilite de Corteva, confirma calitatea produsului Utrisha™ N.

Rezumat al celui de-al doilea trimestru 2023

Pentru al doilea trimestru incheiat la 30 iunie 2023, vanzarile nete au scazut cu 3% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Vanzarile organice1 au scazut cu 4%.

Volumul a inregistrat o scadere de 13% fata de anul precedent, ca urmare a retragerii strategice a unor produse si a reducerii stocurilor in segmentul de produse pentru protectia plantelor. Reducerea volumelor de seminte a fost determinata de suprafata mai mica cultivata cu porumb in regiunea EMEA si de incheierea activitatilor in Rusia, compensata partial de cresterea suprafetelor cultivate cu porumb in America de Nord.

Pretul a crescut cu 9% fata de anul precedent, reflectand strategia companiei de executie a preturilor si recuperarea costurilor mai mari de productie.

Venitul GAAP din operatiunile continue dupa impozitul pe profit a fost de 880 de milioane $ in al doilea trimestru din 2023, comparativ cu 1,0 miliarde $ in al doilea trimestru din 2022. EBITDA operational1 pentru al doilea trimestru a fost de 1,75 miliarde $, in crestere cu 2% fata de anul precedent, ceea ce se traduce printr-o imbunatatire a marjei cu aproximativ 140 de puncte de baza.

Rezumat Seminte

In trimestrul doi al anului 2023, vanzarile nete de seminte au insumat 4,3 miliarde de dolari, in crestere fata de aproximativ 3,9 miliarde de dolari in acelasi trimestru al anului 2022. Aceasta crestere a fost sustinuta de majorarea pretului cu 12% si de un impact favorabil al portofoliului de 1%, partial compensata de o scadere de 3% in volum si un impact nefavorabil al cursului valutar de 2%.

Cresterea pretului a fost determinata de cererea puternica pentru produsele tehnologice de top si o executie operativa eficienta, porumbul si soia inregistrand o crestere de 14%, respectiv 8%. Scaderea volumelor a fost determinata de reducerea suprafetei cultivate cu porumb in EMEA, diminuarea suprafetelor de soia din America de Nord si de decizia de a incheia activitatea din Rusia. Acest declin a fost partial compensat de extinderea suprafetei cultivate cu porumb in America de Nord. Impactul valutar nefavorabil a fost in principal determinat de deprecierea dolarului canadian si a lirei turcesti.

EBITDA operational al segmentului a fost de 1,5 miliarde $ in al doilea trimestru al anului 2023, in crestere cu 18% fata de al doilea trimestru al anului 2022. Executia preturilor, reducerea cheltuielilor nete cu redeventele si actiunile continue in materie de costuri si productivitate au compensat larg costurile mai mari de productie si transport, volumele mai mici si impactul nefavorabil al monedei. Marja EBITDA operational pe segment s-a imbunatatit cu aproximativ 280 de puncte de baza, fata de perioada anului precedent.

Vanzarile nete de seminte au fost de 7,0 miliarde $ in prima jumatate a anului 2023, in crestere de la aproximativ 6,5 miliarde $ in prima jumatate a anului 2022. Cresterea vanzarilor a fost determinata de o crestere de 14% a pretului si de un impact favorabil de 2% din portofoliu. Aceasta crestere a fost partial compensata de o scadere cu 5% a volumului si de un impact valutar nefavorabil de 3%.

Cresterea pretului a fost determinata de cererea puternica de produse de top si de executie operationala la nivel global, cu preturi globale la porumb si soia in crestere cu 15% si, respectiv, 7%. Actiunile de stabilire a preturilor au compensat considerabil impactul valutar in EMEA. Scaderea volumului a fost determinata de decizia din 2022 de a incheia activitatea din Rusia, de scaderea suprafetelor cu porumb in EMEA si de volumele mai mici de Safrinha in America Latina, compensate partial de cresterea suprafetelor cultivate cu porumb in America de Nord. Impactul valutar nefavorabil a fost in principal determinat de deprecierea dolarului canadian si a lirei turcesti.

EBITDA operational al segmentului a fost de 2,1 miliarde $ in prima jumatate a anului 2023, in crestere cu 17% fata de prima jumatate a anului 2022. Executia preturilor, reducerea cheltuielilor nete cu redeventele si actiunile continue in materie de costuri si productivitate au compensat larg costurile mai mari de productie si transport, impactul nefavorabil al monedei si volumele mai mici. Marja EBITDA operational pe segment s-a imbunatatit cu aproximativ 240 de puncte de baza, fata de perioada anului precedent.

Rezumat pentru produsele de protectia plantelor

Vanzarile nete de produse pentru protectia plantelor au fost de aproximativ 1,8 miliarde $ in al doilea trimestru din 2023, comparativ cu aproximativ 2,3 miliarde $ in al doilea trimestru din 2022. Scaderea vanzarilor a fost determinata de o scadere de 29% a volumului si de un impact nefavorabil de 1% din cauza cursului valutar, partial compensat de un impact favorabil de 4% datorat portofoliului si de o crestere de 3% a pretului.

Scaderea volumului a fost generata de retragerile de produse datorita reglementarilor, tendintele de diminuare a stocurilor care au afectat volumele in toate regiunile si sincronizarea cererii sezoniere din cauza conditiilor meteorologice si a achizitiilor intarziate ale fermierilor. Impactul asupra portofoliului a fost determinat de achizitiile din domeniul produselor biologice. Cresterea pretului a fost generalizata, cu majorari in mai toate regiunile, in special in EMEA, reflectand in mare parte preturile pentru valoarea tehnologiei noastre diferentiate, inclusiv pretul noilor produse.

EBITDA operational al segmentului a fost de 320 de milioane $ in al doilea trimestru din 2023, in scadere cu 37% fata de al doilea trimestru din 2022. Scaderea volumelor, costurile mai mari de productie si cresterea investitiilor in cercetare si dezvoltare au compensat larg actiunile de stabilire a preturilor si de productivitate. Marja EBITDA operational pe segment a scazut cu aproximativ 410 de puncte de baza, fata de perioada anului precedent.

Vanzarile nete de produse pentru protectia plantelor au fost de aproximativ 4,0 miliarde $ in prima jumatate a anului 2023, comparativ cu aproximativ 4,4 miliarde $ in prima jumatate a anului 2022. Scaderea vanzarilor a fost determinata de o scadere cu 16% a volumului si de un impact nefavorabil de 3% din cauza cursului valutar. Aceste scaderi au fost partial compensate de o crestere de 7% a pretului si de un impact favorabil de 3% al portofoliului.

Scaderea in volum a fost generata de retragerile de produse datorita reglementarilor, tendintele de reducere a stocurilor de inventar care au afectat volumele in toate regiunile si sincronizarea cererii sezoniere din cauza conditiilor meteorologice si a achizitiilor intarziate ale fermierilor.

Majorarea preturilor a fost extinsa, cu cresteri in majoritatea regiunilor, conduse de EMEA si America de Nord, si in mare masura a reflectat stabilirea preturilor pentru valoarea tehnologiei noastre diferentiate, inclusiv preturile pentru noile produse, si influenta valutara in EMEA. Impactul valutar nefavorabil a fost determinat de deprecierea lirei turcesti si a renminbi-ului chinezesc. Impactul asupra portofoliului a fost determinat de achizitiile de produse biologice.

EBITDA operational al segmentului a fost de 923 de milioane $ in prima jumatate a anului 2023, in scadere cu 8% fata de prima jumatate a anului 2022. Executia preturilor si actiunile de productivitate au compensat larg costurile mai mari de productie si transport, impactul nefavorabil al monedei si volumele mai mici. Marja EBITDA operational pe segment a crescut cu peste 40 de puncte de baza fata de perioada anului precedent, in mare parte datorita executiei preturilor si actiunilor de productivitate.

Previziuni 2023

In anul 2023, perspectiva pentru agricultura ramane in linii mari pozitiva, cu o cerere crescuta pentru cereale si seminte oleaginoase. Preturile marfurilor se situeaza peste medii istorice, iar situatia financiara si nivelurile de venit ale fermierilor sunt in continuare robuste, ceea ce ii determina sa acorde prioritate tehnologiei pentru a-si putea maximiza profitul. Tiparul de consum in ceea ce priveste produsele pentru protectia plantelor este influentat de disponibilitatea produselor pe piata, ratele de dobanda mai mari si amanarea achizitiilor pana aproape de momentul utilizarii, ceea ce duce la ajustarea asteptarilor privind vanzarile nete si castigurile pentru intregul an 2023.

Compania si-a actualizat previziunile3 furnizate anterior pentru intregul an 2023 – reducand asteptarile privind vanzarile si castigurile pentru aceasta perioada. Corteva estimeaza ca vanzarile nete sa fie in intervalul 17,9 miliarde $ si 18,2 miliarde $, cu o crestere de 3% la punctul de mijloc. EBITDA1 operational este estimat la o valoare intre 3,50 miliarde $ si3,65 miliarde $, o crestere de 11% la punctul de mijloc. Se preconizeaza ca EPS operational1 va fi cuprins intre 2,75 si 2,90 $ pe actiune, ceea ce reprezinta o crestere de 6% in punctul mediu.

Compania nu poate ajusta masurile financiare non-GAAP prospective cu cele mai comparabile masuri financiare GAAP din S.U.A., deoarece nu poate anticipa cu un grad rezonabil de certitudine elementele aflate in afara controlului sau, cum ar fi Elementele semnificative, fara un efort nerezonabil.