Asociatii

Caldura excesiva topeste fagurii si omoara familiile de albine prin sufocare, avertizeaza apicultorii

Temperaturile extreme din timpul zilei determina un comportament agresiv al albinelor si produc moartea familiilor, ca urmare a topirii fagurilor si a lipsei de hrana, atrag atentia apicultorii.

Potrivit Asociatiei Apicultorilor Profesionisti (AAP) Buzau, conditiile meteorologice inregistrate in ultima perioada produc efecte iremediabile familiilor de albine. Din cauza caniculei, hrana este din ce in ce mai greu de gasit, albinele parcurg distante lungi pentru a procura polen, iar temperaturile ridicate topesc fagurii, cu rezultate devastatoare.

‘Legat de perioada aceasta caniculara, albinele au un comportament aparte, in sensul ca devin mai agresive, se pierd, uzura este mai mare, rezulta un consum foarte mare de miere. Avand in vedere ca perioada culesului la floarea-soarelui s-a incheiat, avem prea mult timp pana la primavara, atunci cand albinele incep sa culeaga din nou ceva. Deci cules de intretinere in perioada aceasta nu avem deloc. In plus, ne mai confruntam cu o problema din cauza caldurii excesive. Practic, se topesc fagurii in stup, ceea ce duce chiar la moartea familiei respective, pentru ca mierea din faguri poate astupa urdinisul si de aici apare sufocarea familiei de albine. In tara sunt foarte multe cazuri si mai ales la apicultorii care lucreaza la sol cu familiile de albine, unde soarele bate mai puternic, in schimb pe pavilioane lucrurile se intampla, dar mai rar. Practic ele in loc sa zboare la urdinis, pur si simplu nu stiu cum sa treaca peste aceste momente dificile. Nu este vreo modalitate de a le proteja. Natura este natura, contra naturii nu ne putem opune. Uzura este mare la albine din cauza fortei pe care o depun in interiorul stupului, seceta face de asa natura ca nicio floricica sa mai apara astfel incat albinele sa mai aduca ceva. Este lipsa de polen, painea albinelor in stup si plus de asta este o uzura a albinelor pentru ca zboara la distante mari pentru a aduce ceva in cuib, de unde rezulta o oboseala a acestora’, a declarat presedintele AAP Buzau, Mihaila Prahoveanu.

Conditiile meteorologice inregistrate pe parcursul anului au afectat productia de miere, iar pretul produselor a scazut, afectand astfel apicultorii.

‘Legat de productia de miere, la rapita, zero, salcam zero, la tei in jur de 10 kg per familie, iar la floarea-soarelui in jur de 10-15 kg per familie. Pe langa faptul ca avem o productie slaba, problema este ca ne confruntam si cu pretul la miere foarte scazut, la conventional in jur de 8 lei kg, si asta din cauza faptului ca in comunitatea europeana s-a redus consumul de miere, iar consumatorii nu mai au incredere sa cumpere pentru ca pe piata exista produse falsificate. In primavara am avut o dezvoltare slaba a familiilor de albine, a fost vorba despre intervalele acelea cu zile calde si nopti reci, plus de asta, pe perioada de intretinere cu nectar de la pomi fructiferi, vremea a fost urata, la salcam a fost putina floare si am inregistrat o productie de 3 – 4 kg la familia de albine. In zona Moldovei a mers ceva mai bine, dar la nivel national cam asta a fost situatia. Productia de miere la nivel national scade de la an la an, din pacate. Nu ne putem asigura cheltuielile pentru ca pretul este foarte mic. Avand in vedere ca si anul trecut a fost o productie slaba, in acest an productia a scazut cu 20 – 30 la suta, daca nu mai bine’, a precizat Mihaila Prahoveanu.