Agricultura

Romania ar putea primi un sprijin de 34 mil. euro pentru daunele cauzate de seceta in 2022

Comisia Europeana a propus miercuri un sprijin financiar in valoare de 33,9 milioane de euro din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) pentru a oferi asistenta Romaniei in urma daunelor cauzate de o seceta severa in vara anului 2022, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.

Asistenta FSUE poate acoperi o parte din costurile operatiunilor de urgenta si de redresare, precum repararea infrastructurii deteriorate, protectii pentru populatie, asigurarea infrastructurii de preventie si protejarea patrimoniului cultural, precum si operatiunile de curatare. Operatiunile de urgenta si de redresare pot fi finantate retroactiv de FSUE, incepand din prima zi a dezastrului.

“In fiecare an, ne confruntam cu impactul devastator al schimbarilor climatice si al unor dezastre naturale cu o frecventa si o amploare din ce in ce mai mari. Cu toate ca preventia, adaptarea la schimbarile climatice si atenuarea efectelor acestora, inclusiv cu sprijinul politicii de coeziune, raman esentiale, asistenta FSUE este indispensabila in urma dezastrelor naturale majore. Aceasta solidaritate este in ADN-ul UE si nu se opreste la frontierele sale. Miercuri, Comisia a propus un sprijin din FSUE pentru Romania, care a suferit daune majore vara trecuta”, a declarat comisarul pentru coeziune si reforme, Elisa Ferreira.

Propunerea Comisiei necesita aprobarea autoritatii bugetare, iar CE nu se poate antepronunta cu privire la avizul acesteia. Dupa aprobarea propunerii de mobilizare de catre autoritatea bugetara, CE va proceda la elaborarea deciziei de punere in aplicare a Comisiei privind acordarea asistentei FSUE. Odata adoptata decizia, ajutorul financiar poate fi platit intr-o singura transa.

FSUE este unul dintre principalele instrumente ale UE pentru redresare in urma dezastrelor si reprezinta o expresie concreta a solidaritatii UE. El sprijina statele membre si tarile candidate prin oferirea unei contributii financiare in urma producerii unor dezastre naturale grave. Incepand din aprilie 2020, in cadrul eforturilor UE de combatere a pandemiei de COVID-19, domeniul de aplicare al FSUE a fost extins pentru a acoperi urgentele majore de sanatate publica.

FSUE a fost creat dupa inundatiile grave care au avut loc in Europa Centrala in vara anului 2002, in principal pentru a sprijini operatiunile de urgenta si de redresare ale tarilor eligibile in urma producerii unor dezastre naturale.

Intre 2002 si 2022, FSUE a mobilizat in total peste 8,2 miliarde de euro pentru interventii in 127 de dezastre (107 dezastre naturale si 20 de urgente sanitare) in 24 de state membre (plus Regatul Unit) si in 3 tari in curs de aderare (Albania, Muntenegru si Serbia).