Eveniment

Apicultorii sunt asteptati sa se inscrie la cea de-a doua editie a concursului Nektaria

Organizatorii concursului apicol Nektaria au lansat inscrierile pentru cea de-a doua editie, ce va avea loc in luna septembrie a.c in municipiul Sfantu Gheorghe.

Presedintele Asociatiei judetene de Apicultura Covasna, Deak Mihaly a declarat ca Nektaria este un concurs regional, ce are ca scop promovarea mierii si a crescatorilor de albine din judetele Covasna, Harghita si Mures.

Potrivit acestuia, apicultorii se pot inscrie cu mai multe sortimente, din fiecare trebuind sa predea cate trei borcane continand cate o jumatate de kilogram de miere.

‘Fiecare participant va preda cate trei borcane cu miere pentru fiecare sortiment, doua etichetate si unul neetichetat, care va ajunge la juriu pentru evaluare. In faza a doua vor intra mostrele desemnate castigatoare, iar unul dintre borcanele etichetate va merge la laborator pentru analize, iar cel de-al doilea va fi prezentat in cadrul expozitiei ce va fi organizata la Sfantu Gheorghe in data de 30 septembrie, cu prilejul Targului de toamna. Tot atunci va avea loc si festivitatea de premiere’, a declarat Deak Mihaly.

Inscrierile pot fi facute pana in data de 31 august la una dintre asociatiile apicole mentionate pe pagina de Facebook a evenimentului, iar taxa de participare este un kilogram de miere, care se va preda la depunerea mostrelor pentru concurs.

‘Prima editie a concursului Nektaria a avut loc anul trecut la Odorheiul Secuiesc, in judetul Harghita, iar in fiecare an vrem sa organizam in alta parte, la o alta asociatie. Anul viitor, cel mai probabil, va avea loc la Miercurea Ciuc (…) Apicultorii din zona noastra au miere de o calitate foarte buna, dar se confrunta si ei cu numeroase dificultati, iar scopul concursului este de a sprijini producatorii locali de miere, de a promova produsele acestora si de a populariza importanta consumului de miere. Una dintre principalele conditii pentru participarea la concurs este ca participantii sa fie inscrisi in una dintre asociatiile apicole din regiunea noastra’, a mai spus Deak Mihaly.