Seceta din Europa, la cel mai scazut nivel al sau de la inceputul anului 2022

Inregistrand o diminuare de la jumatatea lunii iunie, seceta a coborat la inceputul lunii august pana la cel mai scazut nivel al sau de la inceputul anului 2022 in Europa si pe intregul litoral mediteraneean, potrivit celor mai recente date furnizate de European Drought Observatory (EDO), care au fost analizate de AFP.
In intervalul 1-10 august 2023, seceta din sol afecta 28% din teritoriul european si coastele mediteraneene din Orientul Apropiat si din Africa, inregistrand cel mai scazut nivel al sau incepand din ianuarie 2022.
Anul trecut, in aceeasi perioada, seceta era de doua ori mai extinsa (55,8%).
Acest indicator european, actualizat la fiecare 10 zile, se bazeaza pe anomalii ale precipitatiilor, umiditatea din sol si starea vegetatiei, in functie de regiuni si de tipurile de clima. In schimb, el nu tine cont de nivelul apelor freatice, care au ramas, de exemplu, in Franta, la un nivel anormal de scazut.
Desi seceta din soluri este mai putin accentuata in 2023, dupa un an 2022 extrem de arid, datele recente au un caracter exceptional. Procentul suprafetelor afectate de seceta nu a scazut decat foarte rar sub pragul de 30% incepand din primavara 2021. Intre 2012 – anul ce a marcat debutul masuratorilor efectuate de EDO – si 2018, s-a intamplat foarte rar ca acest prag sa fie atins.
La inceputul lunii august 2023, tarile din Europa Centrala, care erau foarte afectate la inceputul verii, au iesit progresiv din episodul de seceta, cu 26% din suprafete vizate in Germania (comparativ cu 96% in perioada de varf secetos) si cu 67% in Polonia (comparativ cu 95%).
Aceeasi tendinta a fost observata si in Franta, unde 21% dintre suprafete erau afectate de seceta in acest an la inceputul lunii august, comparativ cu 64% la inceputul lunii iunie.
La inceputul lui august 2023, cele mai afectate tari au fost Lituania (84%), Armenia si Islanda (ambele cu 82%) si Estonia (76%).