Food

Producatorii de Parmigiano Reggiano adauga cipuri rotilor de branza, pentru a elimina falsurile

Pentru a proteja una dintre cele mai contrafacute branzeturi din lume producatorii renumitului Parmigiano Reggiano din Italia vor sa introduca microcipuri in rotile de branza, transmite The Guardian, potrivit g4media.ro.

Aceasta este cea mai recenta inovatie a Consortiului Parmigiano Reggiano (PRC), care incearca de un secol sa lupte impotriva imitatiilor mai ieftine care nu respecta cerintele exigente pentru productia de branza originala.

Branza, a carei istorie dateaza din Evul Mediu, a obtinut in 1996 statutul de denumire de origine protejata (DOP), un statut foarte apreciat in UE. Conform acestor norme, Parmigiano Reggiano – singurul tip de branza care poate fi numit parmezan in Europa – trebuie sa fie produsa intr-o mica parte din nordul Italiei, inclusiv in provinciile Parma si Reggio Emilia. In plus, rotile de branza – care cantaresc in medie 40 kg – trebuie sa fie maturate timp de cel putin 12 luni intr-o zona montana si sunt testate de experti la doi ani de la productie pentru a se asigura ca indeplinesc conditiile de calitate.

RPC estimeaza ca vanzarile anuale de branza contrafacuta la nivel mondial se ridica la aproximativ 2 miliarde de dolari, nu departe de cele ale produsului autentic, care au atins anul trecut un nivel record de 2,9 miliarde de euro.

In prezent, producatorii au testat cea mai moderna dintre metodele de autentificare – microtransmitatori de marimea unui bob de sare introdusi in etichetele de pe coaja a 120.000 de roti de Parmigiano Reggiano. Microcipurile sunt sigure din punct de vedere alimentar, dar este putin probabil sa fie mancate, avand in vedere ca sunt amplasate in crusta tare a branzei. Cipurile functioneaza ca niste etichete alimentare de lunga durata, care pot fi scanate si care le permit consumatorilor sa urmareasca produsul pana la locul de provenienta. Realizate de compania americana p-Chip Corporation, acestea sunt incorporate direct intr-o eticheta cu cod QR si functioneaza ca niste „mici ancore digitale pentru articolele fizice”, potrivit companiei.