Legume

India impune taxe de 40% la exporturile de ceapa

India va impune pana la 31 decembrie taxe de 40% la exporturile de ceapa, cu efect imediat, in incercarea de a imbunatati disponibilitatea legumei pe plan intern, a anuntat Ministerul de Finante, transmite Reuters.

Rata anuala a inflatiei in India a urcat la 7,44 in iulie, de la 4,87% in iunie, in timp ce inflatia pentru produsele alimentare a atins 11,5% – cel mai ridicat nivel din ianuarie 2020.

In ultimele luni, preturile la unele din cele mai folosite legume din India, inclusiv rosiile, ceapa, usturoiul, vinete, mazare si ghimbir, au crescut de peste doua ori. Aceste produse sunt atat de importante in cea mai populata tara din lume incat o crestere a preturilor poate declansa proteste.

Unele partide politice la putere in India au pierdut alegerile pentru ca nu au putut controla preturile la ceapa, care alaturi de rosii sunt esentiale in alimentatia de zi cu zi. Preturile ridicate la alimente ar putea afecta eforturile bancii centrale de a stimula cresterea economica si a mentine sub control inflatia.

India spre indreapta spre cea mai uscata luna august din peste un secol, din cauza precipitatiilor reduse, au declarat pentru Reuters oficiali de la Departamentul Meteo. Nivelul scazut al precipitatiilor ar putea afecta randamentele culturilor de vara, de la orez la boabe de soia, ceea ce va duce la cresterea preturilor si la un nivel ridicat al inflatiei pentru produsele alimentare.