Analiza

FAO: Preturile alimentelor au revenit pe crestere din cauza scumpirii semnificative a uleiului

Indicele global al preturilor produselor alimentare a revenit pe crestere in luna iulie, dupa ce in iunie coborase la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, din cauza exploziei preturilor la uleiurile vegetale, pe fondul tensiunilor cu privire la exporturilor din Ucraina si a ingrijorarilor cu privire la productia mondiala, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar.

In luna iulie 2023, acest indice a crescut cu 1,3% comparativ cu luna iunie, pana la 123,9 puncte, de la nivelul revizuit de 122,4 puncte inregistrat in luna iunie. In pofida cresterii, valoarea din luna iulie 2023 este cu aproape 12% sub cea din luna iulie 2022 si cu 22% sub maximul istoric atins in luna martie 2022, imediat dupa debutul invaziei rusesti in Ucraina.

Potrivit agentiei ONU cu sediul la Roma, avansul din luna iulie s-a datorat in principal unei cresteri bruste cu 12,1% a indicelui preturilor la uleiuri vegetale, dupa sapte luni consecutive de declin. ‘Preturile internationale la uleiul de floarea soarelui a crescut cu peste 15% de la o luna la alta, in principal din cauza revenirii incertitudinilor cu privire la livrarile exportabile dupa decizia Rusiei de a pune capat implementarii acordului vizand coridoarele din Marea Neagra’, a apreciat FAO.

In schimb, toate celelalte principale produse alimentare au inregistrat scaderi potrivit FAO, in frunte cu pretul mondial al zaharului calculat de FAO care a scazut cu 0,9%, ca urmare a progreselor inregistrate in recoltarea trestiei de zahar in Brazilia si a imbunatatirii precipitatiilor in India, la care s-a adaugat cererea redusa din Indonezia si China, cei mai mari importatori mondiali de trestie de zahar.

De asemenea, pretul cerealelor calculat de FAO a scazut si el cu 0,5% in luna iulie, in principal gratie unei diminuari cu 4,8% a cotatiilor la cereale paioase, care a contracarat o crestere de 2,8% a pretului la orez, care a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani, dupa ce India a decis sa interzica exporturile. Scaderi s-au inregistrat si in ceea ce priveste pretul mondial la produsele lactate calculat de FAO precum si la pretul mondial la carne, care au scazut cu 0,4%, respectiv 0,3%.