Food

Situatie critica in sectorul apicol: reducerea efectivelor de albine si importuri masive de miere

Apicultorii romani solicita autoritatilor acordarea unui ajutor de minimis pentru compensarea pierderilor, avand in vedere ca fenomenele meteo extreme au afectat mai mult de jumatate din productia de miere, iar lipsa resurselor financiare, scaderea consumului si importurile masive de miere au generat probleme grave in sector.

“In ultimii ani, productiile de miere au fost modeste, undeva la sub jumate din productia medie anuala, iar anul acesta este la fel: nu depaseste 48-50% din productia medie. Nu putem sa o vindem nici pe aceasta pentru ca preturile de achizitie sunt foarte mici, iar importurile de miere din Ucraina si alte tari extracomunitare ne omoara. Stam si cu bruma de miere pe care o avem in stoc si nu avem bani sa pregatim familiile de albine pentru iernare. Lipsa fondurilor proprii si lipsa sustinerii financiare din partea Guvernului au determinat in perioada de iarna si de primavara pierderi de familii de albine cuprinse intre 30-40% din efectiv in anumite zone”, a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea.

Acesta a precizat ca anul trecut a aparut o problema nemaiintalnita in 50 de ani in apicultura romaneasca si anume lipsa solicitarilor de miere pentru export, dar si scaderea consumului intern de miere.

“Am vazut ca nici programul “Mierea in Scoli” nu va fi accesat de la 1 ianuarie 2024, fiind amanat pentru al 17-lea an consecutiv, desi Romania se afla in coada clasamentului european privind consumul de miere pe cap de locuitor. Anul acesta, desi este unul slab, cu o productie intre 12.000 – 14.000 de tone de miere, nu merge nici exportul si nici nu se vinde mierea la intern. A scazut consumul fantastic peste tot in Europa. Colac peste pupaza, vorba romanului, aducem miere din import si ati vazut ca a recunoscut si Uniunea Europeana ca aproape 48-50% este falsa. Noi aducem miere din Ucraina si a noastra, care e de valoare, nu o dam nici la copii, pentru ca nu vrem sa dam mierea in scoli. E ciudat ca nu mai putem sa exportam, iar aceasta este o situatie nemaiintalnita in 50 de ani in apicultura romaneasca”, a avertizat Fetea.

In acest context, ACA solicita acordarea unui ajutor de minimis de 15-20 de euro pe familia de albine pentru a mai recupera din pierderi, mai ales ca anul trecut, chiar daca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) avea prins in buget un sprijin pentru sectorul apicol, acesta nu a fost acordat.

“Am avut mortalitati iarna trecuta, am avut seceta in acest an, iar acum familiile de albine sunt slabe. S-a terminat demult activitatea apicola si de acum pana la iernare trebuie sa dam mancare din punga, ori toate acestea presupun cheltuieli ce depasesc 150-200 lei/familia pe albine, adica in jur de 50 de euro/familie, ceea ce este foarte mult. Sunt multi profesionisti care nu mai reusesc sa supravietuiasca. Toate aceste probleme determina o scadere a interesului apicultorilor pentru aceasta meserie, inclusiv a celor tineri, si, in masura in care Guvernul, prin Ministerul Agriculturii, nu va gasi o solutie de sprijin pentru sector, situatia va deveni din ce in ce mai dramatica. Noi am cerut intotdeauna un minimis intre 15 si 20 de euro pe familia de albine, dar daca se dau 5 lei, 10 lei, e vorba de doua-trei kilograme de hrana pentru iernare, este important ca mai puteam recupera ceva din gaura facuta in acest an si anul trecut”, a subliniat seful ACA.

n urma cu cateva zile, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania i-a solicitat o intalnire ministrului Agriculturii, Florin Barbu, pentru a-l informa despre problemele grave din apicultura si pentru gasirea unor forme de sprijin financiar in asa fel incat cheltuielile suplimentare efectuate de apicultori in ultimii ani pentru mentinerea in viata a familiilor de albine sa fie acoperite.
De altfel, au fost trimise astfel de informari si catre premierul Romaniei.

“Ni s-a spus ca se gandesc la acordarea unui ajutor de minimis si la alta forma de sprijin pentru apicultori, dar ne tot gandim pe sectorul asta de 5, de 10 ani si tot nu facem nimic. Am vazut ca ministrul Agriculturii a semnat autorizatiile temporare pentru tratarea semintelor cu neonicotinoide pentru culturile de toamna, dar noua nici macar nu ne-au cerut o parere. Macar alti ministri ne-au mai chemat la o discutie amicala sa ne spuna ca sunt solicitari de la sectorul vegetal si ne intrebau ce masuri pot fi luate, iar acum am aflat din presa. Lipseste dialogul cu sectorul apicol si nu stiu de ce, pentru ca noi am avut intotdeauna un comportament onorabil si profesionist. Repet, lipsa dialogului, faptul ca nu se poate vinde mierea, preturile sunt foarte mici, preturile de cost care au crescut cu 30-40% si niciun ajutor financiar, cam acestea ar fi problemele noastre. Ei tot bat apa in piua ca sunt fonduri prin Programul National Apicol (PNA), dar de acesta beneficiaza doar aproximativ 25% dintre apicultori, iar restul de 75% stam si asteptam divinitatea sa ne ajute si natura mama. De aceea, am solicitat o intalnire cu Ministrul Agriculturii, pentru analizarea acestor probleme, pentru evitarea colapsului si gasirea unor solutii reale in apicultura”, a explicat Ioan Fetea.

Nu in ultimul rand, reprezentantul apicultorilor a adaugat ca, in cazul in care se va aproba pachetul de masuri fiscale aparute recent in spatiul public, acesta ar putea afecta mai mult de jumatate din acest sector.

“La noi jumatate sunt PFA si jumatate persoane fizice. Sigur ca ne afecteaza si pe noi ca asociatie, pentru ca avem societati comerciale, avem peste 40 de societati comerciale care sunt in categoria microintreprinderilor, ori, daca ne baga la 3% impozit pe venit, este teroare. Trebuie sa inchidem jumatate din tara si nu vor mai avea puncte de achizitie, de desfacere, de aprovizionare, nu numai apicultorii, dar nici produsele stocului nu vor mai fi valorificate. Cum sa schimbi acum Codul fiscal cand anul financiar mai are inca trei-patru luni? Omul si-a facut un buget si acum este dat peste cap”, a adaugat presedintele ACA.

Potrivit datelor statistice, consumul autohton de miere este estimat la 550 de grame pe locuitor, insa Romania se afla la coada clasamentului european, in conditiile in care romanii consuma de 3-4 ori mai putina miere comparativ cu cele doua kilograme consumate in Germania sau 1,5 kilograme in Olanda si Belgia. Romanii consuma in fiecare zi 70 de grame de zahar si doar 3 grame de miere.

In anii trecuti, productia de miere a Romaniei era, in medie, de 22.000 de tone de miere anual, tara noastra clasandu-se pe locul patru in Europa.

In prezent, la nivel national exista 2,35 milioane de familii de albine si sunt inregistrati peste 35.000 – 37.000 de apicultori, in jur de 50% fiind membrii ACA, care detin peste 60% din efectivele de albine.