Food

Ministrul Economiei: Fabrica de zahar din Ludus va relua productia din octombrie

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Stefan-Radu Oprea a anuntat, vineri, la Targu Mures, ca a vizitat Fabrica de Zahar din Ludus, care a contractat deja jumatate din productia de sfecla de zahar de care are nevoie si ca are credinta ca, incepand din luna octombrie, in acest oras se va produce din nou zahar din sfecla produsa in tara.

‘Astazi am venit sa vad cum evolueaza mediul de afaceri local, care sunt provocarile. Prima vizita a fost la Fabrica de Zahar din Ludus, unde am cunoscut un management foarte decis ca in octombrie sa porneasca productia de zahar. Am inteles ca astazi au deja contractata jumatate din productia de sfecla de zahar de care au nevoie si ca spera prin faptul ca vor incepe la timp, vor incepe sa produca, sa determine fermierii sa aiba mai mare incredere si sa planteze pe cel putin 6000 de hectare, atat cat au nevoie pentru a putea sa mearga in plin (…) S-a ajuns in salvarea acestui proiect de catre un investitor roman, impreuna cu fermierii din zona si eu cred ca intr-adevar, incepand cu octombrie vom vedea ca fabrica din Ludus va produce zahar din nou din sfecla de zahar produsa aici’, a declarat ministrul Stefan-Radu Oprea, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul companiei MATEROM din Targu Mures.

Ministrul a aratat ca Fabrica din Ludus are ‘un plan de management foarte bine articulat’, care inseamna diversificarea afacerilor, nu doar in productia de zahar sub brandul Zahar de Ludus si ca a discutat cu managerii despre schema de ajutor de stat aflata in lucru la Ministerul Agriculturii.

‘Am vorbit cu managementul de acolo, le-am spus despre schema de ajutor de stat pe care Ministerul Agriculturii o are in lucru in acest moment si care se refera la procesarea produselor agroalimentare in Romania. Si aceasta fabrica de zahar este una dintre cele care ar putea sa aplice la aceasta schema de ajutor de stat, pentru ca vor sa se doteze cu linii de productie in plus cu linii de ambalare, cu linii de etichetare. Sunt lucruri prin care statul roman, Guvernul Romaniei incearca sa limiteze importurile din strainatate, sa producem cat mai mult aici, in Romania, obiectivul major este acela de a echilibra balanta comerciala si astfel de povesti de succes, cum speram sa fie cea de la Fabrica de Zahar Ludus, care a trecut printr-o poveste pe care dvs. o stiti mai bine ca mine, cu aproape de vanzare, de taiere si de a merge la utilajele la fier vechi’, a afirmat Ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului.

Deputatul PSD Dumitrita Gliga l-a insotit pe ministrul Stefan-Radu Oprea la Ludus si a declarat ca se bucura fabrica este pregatita inceapa sa produca, incepand cu toamna acestui an.

‘A fost un stimulent important pentru fermieri faptul ca subventia la sfecla de zahar a fost undeva pana la 2.500 euro pe anul trecut. Ma bucur ca fermierii au inceput sa cultive din nou sfecla de zahar, pentru ca asta e un avantaj foarte mare si pentru fermierii din zona, din judetul Mures, din judetele invecinate. Sa stiti ca la fabrica de zahar de la Ludus va veni sfecla de zahar inclusiv din Arad in acest an’, a sustinut Dumitrita Gliga.