Producatorii de bauturi alcoolice solicita Guvernului sa ia in calcul o crestere de maximum 5% a accizei

Asociatia Spirits Romania, care reprezinta producatori si distribuitori de bauturi spirtoase, solicita Guvernului sa ia in calcul o crestere de maximum 5% a accizei la bauturile alcoolice, incepand de la 1 octombrie, argumentand ca „o crestere de doua cifre, asa cum este vehiculata, va avea efecte negative in special asupra producatorilor locali onesti si va favoriza productia ilegala si consumul de alcool nefiscalizat”.
Potrivit asociatiei, cresterile accizei din 2022 au rezultat intr-o scadere a volumelor de bauturi spirtoase vandute pe piata locala in prima jumatate a anului 2023.
„Modificarile aduse de Ordonanta Guvernului nr. 16/2022, publicata in Monitorul Oficial la 15 iulie 2022, si de Legea nr. 370/2022, publicata in Monitorul Oficial la 20 decembrie 2022, prin care a fost majorata de doua ori acciza la alcool si bauturile alcoolice, respectiv cu 5% de la 1 august 2022 si cu 6% de la 1 ianuarie 2023, au aratat ca, la o crestere agregata de 11% a accizei in anul 2022, se observa deja o scadere cu 2,6% a incasarilor la bugetul de stat din acciza la alcool etilic in primele sase luni ale anului curent (369.68 milioane lei), fata de aceeasi perioada a anului trecut (379.46 milioane lei). Experienta arata ca majorarea cu 42% a accizei in 2013 a determinat in intervalul 2013-2014 o scadere a pietei fiscalizate a bauturilor spirtoase de 30%, in schimb, reducerea cu 30% a accizei in 2016 a avut ca rezultat, in ultimii ani, scaderea pietei nefiscalizate cu aproximativ 25% si dublarea veniturilor colectate la bugetul de stat, care au inregistrat 850.20 milioane lei in 2021 pentru piata bauturilor spirtoase”, sustin reprezentantii asociatiei Spirits Romania.
Ei adauga ca o crestere a accizei are ”efecte catastrofale” asupra producatorilor locali.
„Industria locala de bauturi spirtoase a fost deja influentata negativ de costurile de productie crescute in decursul anului 2022, un exemplu fiind cresterea preturilor materiilor prime cu pana la 80%. Spirits Romania apreciaza ca, pe termen mediu si lung, majorarea accizei nu va duce la incasari bugetare mai mari, deoarece un pret mai mare va genera o scadere a vanzarilor si implicit a sumelor de plata la bugetul de stat – nivelul cifrelor de afaceri si al impozitelor si sumelor provenite din TVA vor fi mai mici. Mai mult, costurile tot mai mari pentru companii se vor rasfrange asupra angajatilor prin reducerea personalului si cresteri de costuri in anumite zone. In acest moment, in Romania, valoarea accizelor este mai mare decat in statele vecine si peste unele valori practicate in Uniunea Europeana, desi veniturile consumatorilor sunt mai mici. Nivelul accizei la alcool etilic este 855 euro/hl de alcool pur, in crestere cu 15,4% de la 741 euro in 2021, in conditiile in care nivelul minim setat prin directiva europeana este 550 euro/hl”, se arata in document.
De asemenea, Asociatia Spirits Romania afirma ca o crestere a accizei va readuce in prim plan piata neagra.
„O crestere de doua cifre, asa cum este vehiculata, va avea efecte negative in special asupra producatorilor locali onesti si va favoriza productia ilegala si consumul de alcool nefiscalizat, asa cum ne-a demonstrat experienta. Efectele negative se vor resimti atat la nivel economic, cat si social, in conditiile in va creste consumul de bauturi alcoolice contrafacute ce va afecta grav sanatatea persoanelor. Produsele ilicite, a caror calitate nu este in nici un fel controlata, reprezinta un risc major pentru sanatatea celor care consuma. Spre deosebire de alcoolul fiscalizat, care este testat si verificat, cel de pe piata neagra are mari probleme de calitate si poate pune in pericol viata consumatorilor de toate varstele”, arata sursa citata.
Spirits Romania propune o crestere cu cel mult cinci procente a accizei, de la 1 octombrie.
„Domnule prim-ministru, domnilor ministrii, reprezentantii producatorilor si importatorilor de bauturi spirtoase inteleg nevoia Guvernului de a asigura venituri suplimentare la bugetul de stat pentru reducerea deficitului bugetar si alocarea de fonduri catre investitii, dar cred cu tarie ca masurile fiscale trebuie sa fie sustenabile si sa nu erodeze baza de impozitare, in special prin distrugerea producatorilor locali. Venind in intampinarea acestei nevoi de finantare, producatorii si distribuitorii de bauturi spirtoase din Romania va propun sa luati in considerare o marire de maximum 5% a accizei, cu incepere de la 1 octombrie 2023, urmand ca acest nivel al accizei sa ramana aplicabil pe toata perioada 1 ianuarie 2024 – 31 martie 2025 inclusiv. Aceasta masura ar permite adaptarea agentilor economici la schimbare si ar asigura predictibilitate pe termen mediu”, se mai arata in scrisoarea transmisa Guvernului.