Bauturi

Piata berii din Romania a scazut cu 9%, in primele cinci luni

Piata berii din Romania a scazut cu 9% in primele cinci luni ale anului in curs, fata de acelasi interval din 2022, arata datele publicate de Asociatia Berarii Romaniei.

‘Aceasta scadere a pietei este pusa pe seama unei serii de factori. Printre cei mai importanti sunt scaderea puterii de cumparare si contextul economic dificil, dat de accelerarea ratelor de inflatie si a preturilor materiilor prime. Un alt factor responsabil de scadere este cresterea alarmanta a costurilor de productie, care se mentine si in acest an, chiar daca anumite categorii de costuri, cum ar fi cele cu energia, s-au stabilizat. Au mai contribuit la aceste rezultate si temperaturile sub media perioadei normale de inceput de vara, berea fiind o bautura al carei consum este puternic influentat de vreme. (…) Rezultatele se inscriu in trendul descendent manifestat inca de anul trecut, tendinta continuand accelerat si in acest an’, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al organizatiei.

Potrivit sursei citate, in Romania procesele de productie si comercializare specifice industriei berii sunt realizate local in proportie de 97%, iar 50% dintre ingredientele folosite in procesul de fabricare a berii provin din agricultura romaneasca.

De altfel, sectorul berii sustine in mod direct si indirect peste 60.000 de locuri de munca, iar un job in productia de bere genereaza alte 11 pe lantul valoric, respectiv: doua in agricultura, trei in retail, aproape trei in sectorul ospitalitatii si trei pentru furnizori.

In plus, categoria aduce valoare adaugata in economie de 700 milioane de euro, anual, in timp ce sectorul este recunoscut pentru comportamentul fiscal onest, cu zero evaziune fiscala pe lantul de productie si contributii anuale la bugetul de stat de 530 milioane de euro, subliniaza comunicatul citat.

De la 1 august 2022, valoarea de baza a accizei la bere a fost majorata cu 20% si incepand din 1 ianuarie 2023, nivelul de baza al accizei a crescut cu inca 6%, pana la valoarea de 4,20 lei/hl/Plato.

‘In acest context, masurile de ajustare bugetara despre care se discuta zilele acestea la nivelul Guvernului risca sa puna presiuni excesive asupra echilibrului pietei’, atentioneaza Julia Lefferman, directorul general al Asociatiei Berarii Romaniei.

Membrii Asociatiei Berarii Romaniei, organizatie activa pe piata locala de 19 ani, sunt cei mai reprezentativi jucatori din piata berii si produc 90% din totalul de bere consumata in Romania, precum si furnizori de materii prime agricole necesare productiei.