Import/Export

Importurile de branza ale Elvetiei vor fi mai mari decat exporturile, pentru prima data in istorie

Elvetia va importa in acest an mai multa branza decat va exporta, pentru prima data in istorie, a avertizat presedintele Asociatiei producatorilor de produse lactate din tara cantoanelor, informeaza AP.

Deschiderea pietei laptelui din Elvetia a pus presiune asupra producatorilor locali in ultimii ani, astfel ca unii au decis pur si simplu sa renunte, a declarat Boris Beuret intr-un interviu publicat sambata in cotidianul Le Temps.

Potrivit lui Boris Beuret, este nevoie sa fie adoptate masuri pentru a se asigura ca Elvetia, renumita la nivel mondial pentru soiuri de branza precum Gruyere sau Emmentaler, va putea sa produca cantitati suficiente pentru populatia sa. “In caz contrar, vom sfarsi prin a importa branza, ceea ce ar fi o absurditate din punct de vedere economic, social si ecologic”, a declarat Boris Beuret.

Conform datelor statistice oficiale, in anul 2020 Elvetia a exportat o cantitate de 77.124 de tone de branzeturi cu o valoare de 693,8 milioane de franci (772,5 milioane de dolari) si peste 80% din volumul exporturilor de branzeturi elvetiene (62.919 tone) au mers spre Europa, cea mai importanta piata. In paralel, in 2020 Elvetia a importat 71.664 de tone de branzeturi, in valoare de 453,5 milioane franci. Aproape 82% dintre branzeturile importate de Elvetia au provenit din Italia, Germania si Franta.

Aproximativ 45% din laptele colectat in Elvetia este procesat in peste 700 de sortimente de branzeturi si aproximativ 40% din acestea sunt exportate in peste 70 de tari de tari din intreaga lume.