Agricultura

UE incearca sa salveze acordul pentru transportul de cereale pe Marea Neagra, in ciuda reticentei Rusiei

Uniunea Europeana ar putea permite Bancii Agricole Ruse (Roselhozbank) sa deschida o filiala pentru reconectarea la circuitele financiare mondiale, in schimbul garantarii acordului pentru transportul de cereale pe Marea Neagra, scrie ziarul Financial Times, citat de Reuters.

Roselhozbank este supusa in prezent sanctiunilor UE ca urmare a invaziei ruse in Ucraina.

Moscova a aratat de saptamana trecuta ca nu vede niciun motiv pentru prelungirea dupa 17 iulie a acordului care permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagra. Cotidianul Izvestia, preluat de aceeasi agentie, a publicat luni informatia ca reprezentantul Rusiei la sediul ONU din Geneva a reafirmat pozitia respectiva.

Intr-un interviu extensiv, Ghenadi Gatilov a declarat ca implementarea conditiilor puse de Rusia pentru prelungirea acordului este ‘blocata’. Printre altele, partea rusa cere reconectarea Roselhozbank la sistemul de plati interbancare SWIFT.

Planul Moscovei ar permite derularea operatiunilor financiare legate de exporturile de cereale, afirma surse ale Financial Times.

Acordul din iulie 2022 intre Rusia si Ucraina, mediat de ONU si Turcia, a permis evitarea unei crize alimentare mondiale prin exportul in siguranta al cerealelor ucrainene care devenisera indisponibile din cauza razboiului. ONU a aratat insa saptamana trecuta ca din 26 iunie nu a mai fost inregistrata nicio nava pentru astfel de operatiuni, desi fusesera depuse 29 de cereri.

Rusia si Ucraina sunt producatori agricoli importanti la nivel mondial, in special de cereale cum ar fi graul si orzul si de seminte oleaginoase ca rapita si floarea-soarelui; industria rusa este de asemenea un furnizor important de ingrasaminte.

Moscova nu urmareste insa doar restabilirea accesului la SWIFT, ci si reluarea furnizarii de utilaje agricole si piese de schimb pentru acestea si eliminarea restrictiilor pentru asigurari si reasigurari.

Gatilov a vorbit si despre subiecte fara legatura directa cu acordul. El si-a exprimat speranta ca ‘bunul-simt’ va invinge in SUA si nu va fi nevoie de denuntarea tratatului Noul START privind armamentul nuclear – ultimul acord intre Moscova si Washington care limiteaza arsenalele nucleare strategice ale celor doua mari puteri.

Presedintele rus Vladimir Putin a suspendat participarea tarii sale la tratat, dar ambele parti s-au angajat sa respecte in continuare limitarile prevazute, iar ulterior au avut loc ‘contacte directe’ privind aceasta problema, reaminteste Reuters.

Potrivit lui Gatilov, pozitia Moscovei este neschimbata: Rusia va reveni la tratat daca Statele Unite renunta la ‘orientarea distructiva de a provoca o infrangere strategica’. ‘As dori mai degraba sa putem incepe discutiile despre un tratat care sa poata inlocui START din februarie 2026’, a spus el. Noul START, semnat in 2010, expira in 2026.

In ceea ce priveste razboiul din Ucraina in general, emisarul rus a afirmat ca Moscova este deschisa pentru o solutionare diplomatica, insa perspectivele nu sunt bune in prezent, deoarece Kievul si Occidentul continua sa mizeze pe forta militara.