Food

Romania s-a alaturat unui program european privind alimentatia corecta

Romania participa la a treia editie a campaniei ‘EUChooseSafeFood’, lansata de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara, care isi propune sa ajute cetatenii europeni sa ia decizii in cunostinta de cauza cu privire la alegerile lor alimentare.

Potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in acest an campania se extinde, cuprinzand 17 tari: Austria, Belgia, Bulgaria, Bulgaria, Croatia, Cipru, Cehia, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia si Macedonia de Nord.

‘Campania #EUChooseSafeFood este conceputa pentru a sprijini cetatenii sa gandeasca in mod critic cu privire la alegerile zilnice pe care le fac in ceea ce priveste alimentele. Aceasta le ofera consumatorilor informatii practice si usor de accesat, de la ajutor pentru citirea etichetelor produselor alimentare si intelegerea aditivilor pana la sfaturi privind prepararea si depozitarea alimentelor. Campania acopera multe subiecte legate de alimentatie, iar in acest an se va axa pe sfaturi pe care le pot urma consumatorii, pentru a asigura o buna igiena alimentara acasa, pe modalitati de reducere a risipei alimentare si pe masurile luate in intreaga UE pentru a combate toxiinfectiile alimentare’, se arata in comunicatul ANSVSA.

Campania se adreseaza in primul rand cetatenilor europeni cu varste cuprinse intre 25 si 45 de ani, punand accentul pe tinerii parinti si pe persoanele interesate de siguranta alimentara si de stiinta. Aceasta evidentiaza rolul pe care il joaca oamenii de stiinta europeni, prin eforturile lor unite de a proteja consumatorii de riscurile legate de alimente.

‘EFSA colaboreaza cu autoritati nationale din domeniul sigurantei alimentelor si cu oameni de stiinta din intreaga Europa, pentru a se asigura ca alimentele sunt sigure, sanatoase si sustenabile. Campania #EUChooseSafeFood face legatura dintre stiinta sigurantei alimentare si alimentele care ajung in farfuria noastra, permitandu-le consumatorilor sa faca alegeri alimentare corecte si sa creeze o mai buna intelegere a alimentelor pentru toata lumea. Sunt incantat sa vad ca aceasta campanie inregistreaza succes dupa succes, anul acesta inscriindu-se mai multi parteneri nationali decat oricand inainte’, a declarat directorul executiv al EFSA, Bernhard Url.

In primii doi ani ai campaniei, #EUChooseSafeFood a avut un impact pozitiv asupra constientizarii si intelegerii de catre consumatori a sigurantei alimentare in UE.

Ponderea celor expusi la mesajele campaniei care si-au amintit de baza stiintifica a deciziilor legate de siguranta alimentara a crescut de la 2 din 10 in 2021, la 4 din 10 in 2022. Totodata, a crescut nivelul de incredere in sistemul de siguranta alimentara al UE in randul celor care au intrat in contact cu campania.

In 2022, 70% dintre cetateni au declarat ca au incredere in UE si in guvernele nationale cand vine vorba de siguranta alimentara, ceea ce reprezinta o crestere de 10% fata de 2021.

Campania #EUChooseSafeFood marcheaza punctul de start al unor initiative care vor fi implementate la nivelul UE si la nivel national in 17 tari din Europa. In saptamanile si lunile urmatoare, guverne si autoritati pentru siguranta alimentara din intreaga UE vor lansa activitati si evenimente specifice pentru publicul national sub egida #EUChooseSafeFood.

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) este o agentie a Uniunii Europene, infiintata in 2002, cu scopul de a servi drept sursa impartiala de consiliere stiintifica pentru managerii de risc si de a transmite informatii privind riscurile asociate cu lantul alimentar. Aceasta coopereaza cu partile interesate pentru a promova coerenta consultantei stiintifice a UE si ofera baza stiintifica pentru legile si regulamentele menite sa protejeze consumatorii europeni impotriva riscurilor legate de produsele alimentare – de la ferma la consumator.