Suprafetele cultivate cu cartofi scad de la an la an

Suprafata cultivata cu cartofi in judetul Harghita a inregistrat o scadere constanta in ultimii ani, producatorii mici preferand sa cultive numai pentru consumul familiei, dupa ce au constatat ca aceasta cultura nu are rentabilitate pe suprafete reduse.
Potrivit unei informari prezentate luni, in sedinta Colegiului Prefectural, de directorul Directiei pentru Agricultura Harghita, Ronfeld Zsolt, daca se compara suprafata cu cartofi din urma cu zece ani, cand aceasta ajungea si la 14.500 -15.000 hectare, scaderea este semnificativa, tinand cont ca in 2023 in judet exista o suprafata cultivata cu cartofi de 6.500 de hectare.
Sursa citata a subliniat ca motivele acestei scaderei sunt multiple, de la reducerea consumului pe cap de locuitor si la cresterea productiei medii la hectar, pana la importurile masive de cartofi din Uniunea Europeana si accesul dificil al producatorilor simpli la vanzarea catre supermarketuri. De asemenea, producatorii reduc suprafetele cultivate si din cauza cresterii preturilor la inputuri, respectiv combustibil, ingrasaminte chimice sau pesticide.
“Scaderea suprafetelor destinate cartofului se observa mai ales in randul producatorilor mici, care reduc suprafata tot mai mult, cultivand cartofi numai pentru consumul familiei si pentru furajare. In randul producatorilor mari nu se observa aceasta scadere a suprafetei, avand alte posibilitati de depozitare, sortare si valorificare a productiei”, se arata in informarea directorului Directiei pentru Agricultura Harghita.
Acesta a declarat, ulterior, presei, ca este al doilea an cand suprafata cultivata cu cartofi in judet scade sub sapte mii de hectare, oamenii care cultiva pe suprafete mici dandu-si seama ca, in aceste conditii, cultura nu este rentabila.
“Acum oamenii incep sa calculeze, deci sa faca devize tehnice, de unde reiese ca (…) rentabilitatea culturii nu se poate face la suprafete mici, avand in vedere investitiile si cheltuielile de infiintare”, a explicat Romfeld Zsolt.
Potrivit acestuia, producatorii sunt constransi de piata sa se orienteze spre hipermarketuri, unde cartofii trebuie ambalati si expusi in asa fel incat sa fie atragatori pentru cumparatori.
De altfel, inca de anul trecut, au existat producatori de cartofi din judet care au inceput sa-si valorifice productia in supermarketuri, unii dintre ei avand propriile utilaje de ambalare, iar altii facand contracte cu un prestator de ambalare.
Anul trecut, suprafata cultivata cu cartofi a fost de 6.950 de hectare, scaderea in acest an fiind de 450 de hectare.
Scaderea suprafetei cultivate cu cartofi este compensata, partial, cu cultura cerealelor, dar mai ales a plantelor furajere perene, a mai aratat Romfeld Zsolt.
O alta cultura importanta in judet, sfecla de zahar, arata o scadere semnificativa, ajungand la 82 de hectare, fata de 160 hectare in 2021 si 91 de hectare in 2022.
Sursa citata a precizat ca suprafata cu sfecla de zahar nu atinge nici pe departe nivelul de acum acum sapte ani, cand in judet erau 350 hectare sau pe cea dinainte de 1990, cand era inregistrata o suprafata de peste 1.000 hectare.
“Cauza reducerii suprafetei se datoreaza pretului mic oferit de fabrica de zahar precum si cauzelor enumerate la cultura cartofului privind inputurile”, a mai aratat Romfeld Zsolt.