Food

Cornuletele dobrogene au fost atestate ca produs traditional

Directia pentru Agricultura a Judetului (DAJ) Tulcea a primit saptamana aceasta atestatul de produs traditional pentru ‘cornulete dobrogene’, acesta fiind al 12-lea produs de gen realizat de o firma din comuna Greci pe baza retetelor locale.

Directorul executiv al DAJ, Mirela Miiler, a declarat ca noul produs traditional este facut cu bors si are in compozitie rahat incolor, deosebindu-se astfel de celelalte doua atestate de acelasi producator ‘cornulete cu rahat’ si ‘cornulete cu unt si nuca’.

‘Un produs traditional e un produs deosebit, pentru ca atestatul obtinut garanteaza ca este facut din materii prime fara adaosuri si pastreaza o anumita traditionalitate, in reteta, in preparare, in materia prima folosita care e locala, specifica zonei’, a mentionat Mirela Miiler.

Ea a mai spus ca judetul are in continuare potential pentru atestarea de noi produse traditionale.

‘Cred ca Tulcea are un potential destul de mare, pentru ca judetul e renumit pentru peste. (..) Pastoritul e o traditie in Dobrogea, in Tulcea. Numai ca dorinta consumatorului dicteaza produsele de pe piata. Se poate incerca si acest domeniu si cred ca ar avea succes produsele acestea (branzeturi – n.r.). Dar ma pot gandi si la miere. In apicultura suntem destul de bine dezvoltati, pentru ca majoritatea producatorilor sunt inscrisi in agricultura ecologica. Cred ca si aici e un segment care ar putea fi dezvoltat’, a mai spus directoarea executiva a DAJ.

Judetul Tulcea a avut, pana in aceasta saptamana, atestate inca opt produse pe baza de peste, toate realizate de o firma din Tulcea, o telemea de capra, produsa in comuna Stejaru, si 11 produse de panificatie, gemuri si dulceata, produse de o firma din comuna Greci, atestate ca fiind traditionale, conform Registrului national al Ministerului Agriculturii.

Foto: Savori Urbane