Seceta din SUA provoaca tensiuni pe pietele de cereale

Bursa de cereale este din ce in ce mai mult influentata de evolutiile meteo si precipitatiile scazute din SUA, in timp ce un pret al graului rusesc care sfideaza orice concurenta penalizeaza exporturile europene, transmite AFP.
Cotatiile la cereale isi continua revenirea demarata in urma cu trei saptamani, pe o piata dominata de meteorologie, asa-numita ‘weather market’, in special de seceta din SUA, primul producator mondial de porumb.
Operatorii au primit o palma marti seara, dupa publicarea raportului saptamanal al Ministerului american al Agriculturii (USDA), in care se vorbeste de o noua degradare a conditiilor culturilor de porumb, care se anunta a fi cele mai nefavorabile de dupa 1992, sustine Damien Vercambre, analist la Inter-Courtage.
Deficitul de apa provoaca tensiuni la Bursa de cereale de la Chicago, dar ingrijoreaza de asemenea si piata europeana, unde cotatiile la grau au fost nervoase in ultimele saptamani, subliniaza Gautier Le Molgat, analist la Agritel. Miercuri, cotatia la grau a continuat sa creasca, ajungand in jurul orei 14:00 GMT la 246 de euro pe tona.
“Asa-numita ‘weather market’ genereaza miscari care sunt amplificate de zona financiara”, in timp ce in realitate, trebuie sa asteptam luna iulie, cand are loc polenizarea, pentru a putea estima mai bine randamentul culturilor, explica Damien Vercambre.
Acest gen de episod care sa duca la cresterea cotatiilor are loc in mod frecvent in luna iunie, in perioada de crestere a culturilor, si este “in general unul de scurta durata”, dupa care piata se va concentra mai mult pe cerere, estimeaza Dewey Strickler, de la Ag Watch Market Advisor. Potrivit acestuia, pe de o parte au cazut precipitatii in ultimul weekend in sud-estul SUA, iar cele care vor veni in zilele urmatoare vor aduce apa culturilor de soia din porumb din Corn belt-ul american.
In acelasi timp, graul european, ale carui cotatii au revenit pe crestere, se confrunta cu preturi extrem de competitive propuse de Rusia, care cauta consumatori pentru a scapa de stocurile sale colosale.
Potrivit Agritel, in ultimele zile Algeria a achizitionat in ultimele zile aproape 630.000 de tone de grau, in principal din Rusia, la preturi care desfid orice concurenta.
“Cu o diferenta de pret atat de mare, rusii castiga mai multa cota de piata”, in detrimentul exportatorilor europeni si americani de grau, este de parere Gautier Le Molgat. Potrivit acestuia, incertitudinile care planeaza asupra prelungirii acordului vizand exporturile de cereale ucrainene via porturile de la Marea Neagra, care expira la 18 iulie, au trecut pe plan secund dupa temerile care au legatura cu evolutiile meteo.