Bauturi

Producatorii de bauturi pot semna contractele cu ReturRO SGR

Producatorii de bauturi care se incadreaza in normele Sistemului Garantie-Returnare (SGR) pot semna, incepand de miercuri, contractele de prestari servicii cu RetuRO in platforma dedicata, se arata intr-un comunicat de presa al administratorului de sistem.

Contractele de prestari servicii pot fi accesate in contul de utilizator de catre toti producatorii de bauturi din categoriile apa imbuteliata, bauturi racoritoare, bere, cidru, vin, bauturi spirtoase, care pun pe piata ambalaje primare nereutilizabile din plastic, aluminiu sau sticla, cu dimensiuni intre 0,1 litri si 3 litri, care au finalizat inregistrarea pe www.returosgr.ro.

Potrivit sursei citate, documentul poate fi accesat din contul de utilizator, la sectiunea “Producator/ Documente si Contracte”, iar mai multe detalii privind semnarea contractului sunt disponibile in platforma, accesand sectiunea “Profilul meu/Tutoriale video si ghiduri utilizatori/Semnare contract”.

Contractul de prestari servicii pentru producatori a fost disponibil pentru consultare, in perioada 18 aprilie – 2 mai 2023, pentru cei inregistrati in baza de date a SGR.

In aceasta saptamana vor fi disponibile pe site-ul de profil, in sectiunea “Info Producatori”, cerintele privind codul de bare si logo-ul SGR.

Inregistrarea in baza de date a Sistemului de Garantie-Returnare si semnarea contractelor cu administratorul sistemului reprezinta o obligatie legala conform Hotararii de Guvern nr. 1074/2021.

“Companiile vizate pentru inregistrare sunt producatorii si importatorii de bauturi, dar si companiile care comercializeaza bauturi catre consumatorii finali, inclusiv magazinele online, operatorii care vand prin intermediul automatelor, industria HoReCa, dar si cei care comercializeaza aceste produse ca si gama complementara (ex. librarii, magazine de electrocasnice si electronice etc).

Toti operatorii economici care inca se afla in etape intermediare sunt incurajati sa finalizeze cat mai repede procesul de inregistrare pe platforma www.returosgr.ro, acesta fiind o conditie legala obligatorie pentru desfasurarea, in continuare, a activitatii comerciale. Hotararea de Guvern care reglementeaza functionarea Sistemului Garantie Returnare prevede sanctiuni pentru producatorii si comercianti care nu vor fi inregistrati in platforma informatica. Sistemul Garantie Returnare este unul dintre cele mai ample si de impact proiecte de mediu pe care le va implementa Romania, in urmatorii ani”, se mentioneaza in comunicat.

Reprezentantii RetuRO Sistem Garantie-Returnare mentioneaza ca, pe toata perioada inscrierii, se ofera asistenta prin call-center, la numarul de telefon: 021/2070009. Accesul la un operator este disponibil de luni pana vineri intre orele 9:00 – 18:00, cu exceptia sarbatorilor legale.

Pana in prezent, in platforma RetuRO s-au inscris 63.233 de operatori economici (comercianti si producatori), dintre care 1.557 sunt producatori. Din totalul operatorilor economici aflati in sistem, 42.466 au parcurs toate etapele procesului de inregistrare.

RetuRO Sistem Garantie Returnare S.A. a fost creat de un consortiu din trei actionari privati (Asociatia Berarii Romaniei pentru Mediu, Asociatia Producatorilor de Bauturi Racoritoare pentru Sustenabilitate si Asociatia Retailerilor pentru Mediu) si un actionar public, statul roman, prin Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP).

Administratorul SGR va asigura transparenta asupra cantitatilor de ambalaje pentru bauturi puse pe piata si returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabila a Romaniei, prin gestionarea responsabila a deseurilor de ambalaje, in vederea atingerii tintelor de reciclare impuse Romaniei de catre Uniunea Europeana.

SGR este conceput pentru a incuraja returnarea ambalajelor de bauturi de unica folosinta in vederea reciclarii si reprezinta unul dintre cele mai importante proiecte de economie circulara din Romania.

Incepand cu data de 30 noiembrie 2023, romanii vor plati o garantie de 50 de bani cand vor cumpara o bautura imbuteliata (apa, bauturi racoritoare, bere, cidru, vin, bauturi spirtoase) de la un comerciant. Ulterior, dupa golirea ambalajului, consumatorul va trebui sa il aduca intr-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianti, iar in schimb consumatorul va primi inapoi, pe loc, valoarea garantiei platite initial, fara a fi conditionat de prezentarea bonului fiscal.