Agricultura

Alianta pentru Agricultura solicita suplimentarea bugetului alocat despagubirilor de seceta

Alianta pentru Agricultura si Cooperare solicita noului premier si noului ministru al Agriculturii suplimentarea bugetului alocat despagubirilor de seceta pentru asigurarea unei sume de minim 1.000 de lei pe hectar pentru culturile calamitate integral.

Intr-o scrisoare deschisa adresata celor doi demnitari, AAC cere “corectarea de urgenta a nedreptatilor infaptuite fermierilor prin OUG nr. 50/2023”, cu mentiunea “ca vom reveni cu un document pe larg privind problemele pe care le consideram prioritare pentru noul Executiv”.

“Cu mentiunea ca vom reveni cu un document pe larg privind problemele pe care le consideram prioritare pentru noul Executiv, prezenta adresa vizeaza cea mai urgenta chestiune, cea a despagubirilor de seceta pentru culturile de primavara 2022. Avem speranta si increderea ca prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 50/2023 vor fi indreptate de noul Executiv. Consideram ca reducerea bugetului alocat si a sumei maximale per hectar reprezinta o nedreptate facuta fermierilor romani si va solicitam imperios suplimentarea bugetului alocat despagubirilor de seceta pentru asigurarea unei sume de minim 1.000 de lei pe hectar pentru culturile calamitate integral”, se mentioneaza in scrisoarea deschisa.

In privinta suprafetelor pentru care gradul de calamitare este sub 100%, reprezentantii Aliantei pentru Agricultura solicita aplicarea unei formule echitabile de calculare a despagubirilor cuvenite.

“La acest moment, conform OUG nr. 50/2023, desi s-au primit asigurari ca nu va fi asa, calculul se face din nou incorect, printr-o dubla aplicare a procentului de calamitare. Apreciem ca aspectele sesizate – restabilirea cuantumului maximal la valoarea de 1.000 de lei pe hectar si corectarea formulei de calcul, nu impacteaza notificarea transmisa Comisiei Europene cu privire la aceasta schema de sprijin. Va rugam, de asemenea, sa verificati daca aceasta notificare a fost transmisa, care este stadiul ei si sa va asigurati ca raspunsul favorabil din partea Comisiei Europene va fi primit in regim de urgenta”, se mai precizeaza in document.