Agricultura

Eden si Corteva au dezvoltat Ecovelex, o solutie care tine pasarile departe de culturi

Eden Research plc a solicitat autorizarea Ecovelex™ in UE, iar cererea urmeaza sa fie depusa si in Marea Britanie, avand Corteva Agriscience ca partener de distributie. Eden este o companie cotata la AIM, care dezvolta si furnizeaza solutii durabile pentru protectia culturilor, sanatatea animalelor si produselor de consum.

Dezvoltat pe parcursul a trei ani de Corteva Agriscience si Eden, Ecovelex este un nou produs pe piata de tratare a semintelor si are scopul de a inlocui substantele chimice conventionale, interzise in UE si in Regatul Unit. Acest produs a fost creat pentru a contracara daunele produse de pasari – o cauza majora a pierderilor inregistrate in cazul culturilor de porumb si a altor culturi.

Ecovelex actioneaza prin modificarea sistemului olfactiv al pasarilor, producand un gust sau un miros neplacut ce le indeparteaza, lasand totodata semintele intacte si pasarile in siguranta, libere sa gaseasca surse alternative de hrana.

Acest produs are la baza substante chimice derivate din plante si este formulat cu ajutorul sistemului de microincapsulare Sustaine® de la Eden, sprijinind fermierii in eforturile lor de a satisface cererile consumatorilor pentru o agricultura mai durabila.

André Negreiros, EMEA Seed Applied Technologies Lead, in cadrul Corteva Agriscience, a declarat: „Dupa mai multi ani de colaborare intensa si productiva, suntem foarte incantati de comercializarea Ecovelex. In fiecare an, fermierii inregistreaza pierderi semnificative cauzate de pasari, iar recentele modificari de reglementare nu mai permit utilizarea metodelor conventionale de combatere a pagubelor.

„Solutia pe care am dezvoltat-o impreuna cu Eden vine in sprijinul fermierilor, oferindu-le o alternativa sigura si eficienta pentru protectia plantelor, folosirea substantelor chimice vegetale reprezentand, totodata, un progres urias in materie de durabilitate. Echipa Eden a avut o contributie excelenta, ajutandu-ne sa valorificam aceasta oportunitate extraordinara pe piata si asteptam cu nerabdare sa dezvoltam aceasta activitate pe viitor. ”

Sean Smith, CEO Eden, a declarat: „Colaborarea din ultimii ani dintre Eden si Corteva Agriscience a fost extrem de productiva si sunt incantat sa vad cum, in urma acestor activitati, se materializeaza si primele rezultate comerciale reale. Impreuna, aducem pe piata un alt produs sigur si eficient pentru tratarea semintelor, intr-un timp aproape record, datorita unei colaborari eficiente si deschise si a unei abordari de tip „win-win”. Ne vom bucura impreuna de avantajele acestei colaborari de succes, dar fermierii vor fi cei care vor beneficia, de asemenea, punandu-le la dispozitie un nou mecanism sigur si durabil de imbunatatire a productivitatii culturilor.”

Eden a transmis dosarul si propunerea catre Austria, Stat Membru Raportor Zonal din partea Uniunii Europene, care isi asuma sarcina de a evalua produsul de protectie a plantelor. Examinarea si autorizarea pot dura intre 18 si 24 de luni, fiecare stat membru al UE avand, apoi, posibilitatea de a ratifica autorizatia sau de a solicita informatii suplimentare, inainte de a acorda autorizatii locale.

Dincolo de proiectul de dezvoltare a Ecovelex, Corteva Agriscience si Eden au o colaborare constanta, desemnand Corteva ca partener de distributie al Eden, in Franta, pentru produsul fungicid Mevalone®.