Food

Daraban: Nu avem brand romanesc. Ne cutremura deficitul balantei comerciale

Romania nu are un brand cu valoarea adaugata mare, iar apropo de modelul romanesc, “la noi nu mai iese fum pe cos”, a declarat presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihai Daraban.

“Brand romanesc cu valoarea adaugata mare nu avem. Apropo de modelul romanesc, trebuie sa ne gandim, la noi nu mai iese fum pe cos. Noi daca facem o cutie de viteze, primim lingourile si cutitele de strung de la beneficiarul final. Cred ca aici este o problema legata de acest nivel colosal al importurilor. Pe noi ne cutremura deficitul balantei comerciale care a ajuns la 34,1 miliarde de euro si, daca va aduceti aminte, din luna iunie anul trecut, va spuneam ca prefixul va fi 3, fata de 28,3 cu 1 an inainte, fata de 23,7 cu 2 ani inainte, fata de 8,7 in 2015. Iar, partea aceasta din agricultura, hai sa zicem, din deficit, vreo 20% din total deficit este in dreptul agriculturii, industriei alimentare. Statul se bucura de la persoana fizica ca se rostogoleste TVA-ul de Black Friday. Intr-adevar, se rostogoleste dar, revenind intr-un ton mai optimist, noi urmarim dinamica mediului de business in Romania si cand auzim in spatiul public de crestere economica, nu ne uitam la acea abstractiune care se numeste PIB, ci ne uitam efectiv la datele economice, asa cum sunt ele depuse la organele fiscale. Intr-adevar, avem o crestere cam de 45-50.000 de societati care de la an la an depun in plus situatiile financiare la organele fiscale”, a mentionat Mihai Daraban, la dezbaterile pe tema “Modelul Economic romanesc in Uniunea Europeana‚ Romania – Orizont 2040”.

El a subliniat ca am avut o crestere de cifra de afaceri, am ajuns la 392 de miliarde de euro de la 328 de miliarde de euro.

“Am ajuns la un profit de 41,7 ceea ce nu-i rau, in sensul ca este peste 10% din cifra de afaceri. Dar, daca ma gandesc cum gandeste statul, ma cutremur, pentru ca statul se gandeste: Nu puteti voi produce pe cat putem noi consuma si de aceea am venit cu acea idee, daca se poate, tot dintr-un mic plagiat pozitiv: Polonia a avut 47 de voievodate, asa numeau ei judetele, au ajuns la 16. Noi am venit cu acea solutie, plecand si noi de la ce stiam ca exista in Romania, adica vestitele curti de apel. Este imperios necesar ca statul sa-si reduca cheltuielile administrative. Pe termen mediu si lung ajungem in incapacitate de plata. Repet, economia romaneasca, asa cum este ea, este intr-o crestere”, a adaugat Mihai Daraban.

Presedintele CCIR a mentionat ca, atunci cand a preluat mandatul, erau 48 de agenti economici privati romani, peste suta de milioane de euro cifra de afaceri, iar acum sunt 76, dupa 8 ani.

“E un trend pozitiv, dar e lent. Nu este asa cum ne-am dorit noi, sa se dubleze de la un an la altul. (…) Noi trebuie sa invatam foarte mult din aceasta cifra de 126,1 miliarde de euro pe care Romania a importat-o anul trecut.”, a adaugat presedintele CCIR.