Food

Procesatorii au colectat cu 13,6% mai mult lapte de vaca, in primele patru luni

Unitatile procesatoare din Romania au colectat, in primele patru luni, o cantitate de 393.325 tone de lapte de vaca, in crestere cu 13,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, releva datele Institutului National de Statistica (INS).

Conform statisticii, in intervalul 1 ianuarie – 30 aprilie 2023, cresterea cea mai mare de productie a fost inregistrata la smantana de consum (+0,6%). In schimb, productia de unt a avut cea mai mare scadere (-10,9%).

Totodata, cantitatea de lapte brut importata de catre unitatile procesatoare a scazut cu 38,8% in primele patru luni ale acestui an, fata de acelasi interval al anului trecut.

In luna aprilie 2023, comparativ cu luna precedenta, cantitatea de lapte de vaca colectata de unitatile procesatoare a scazut cu 1,4%. Productia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut, lapte batut si alte produse lactate similare) a inregistrat cea mai mare scadere (-15%). Productia de branzeturi a crescut cu 1,2%.

Cantitatea de lapte brut importata de catre unitatile procesatoare a scazut in luna aprilie 2023 fata de luna precedenta cu 35,7%.